| KULTTUURI -

Johanna säveltää nyt omaa musiikkiaan

Johanna Almark on tällä haavaa ajankohtainen omien sävellystensä takia. Hänen musiikkiaan esitetään konsertissa Kauniaisten kirkossa karkauspäivänä lauantaina 29. helmikuuta.

Jammailukuoro ja JAM Ensemble -yhtye esittävät Almarkin musiikkia, ja kappaleista muutama saa ensiesityksen konsertissa.

Almark on kasvanut Kauniaisissa vapaa-ajan kiinnostuksina musiikki-instituutti ja voimisteluseura. Almarkin polku on sen jälkeen johtanut Sibelius-akatemian koulutusohjelmaan aineina kapellimestaruus ja kuoronjohtajuus sekä jazz ja musiikkikasvatus.

Viime vuosina hän on tuottanut levyjä ja järjestänyt konsertteja, joissa hän on laulun ohella soittanut ja johtanut, ja myös sovittanut musiikin. Vuodesta 2019 hän on ollut mukana järjestämässä maanlaajuista suurpanostusta Climate Aidia. Hän toimii sen taiteellisena johtajana, kapellimestarina, säveltäjänä ja sovittajana projektin yhteydessä esitetyissä konserteissa ja video-ohjelmissa.

– Nyt olen saavuttanut pisteen, jossa oma ääneni ja omat sävellykseni ovat alkaneet löytää paikkansa. Tähän mennessä tämä on tuottanut useita teoksia kuorolle, ja viime syksynä sinfoniaorkesterille Climate Aid Finlandin yhteydessä, jossa useat työt, sävellykset sekä sovitukset, esitettiin ensi kertaa täydessä Helsingin Musiikkitalossa, hän kertoo.

Hänen ensimmäinen laajempi sävellyksensä Sångens tid – en kärlekssvit (laulun aika – rakkaussarja) kuorolle, on hänen mukaansa reaktio tai vastareaktio alakulolle, jonka vastaherännyt ilmastotietoisuus on tuonut mukanaan.

– Häkellyin tiedoista ilmastonmuutoksesta Climate Aidin ansiosta. Päädyin tuskalliseen tietoisuuteen siitä, että jo aikoja sitten olisi voitu saada aikaan paljon muutoksen vaikutuksen lieventämiseksi. Voisi helposti uppoutua synkkiin ajatuksiin tässä toivottomassa tilanteessa, mutta muusikkona halusin ottaa huomioon sen, joka herättää toivoa ja elämänuskoa, laulaa valosta ja hyvyydestä, rakkaudesta sen kaikissa muodoissa, hän sanoo.

Konsertti Kauniaisten kirkossa karkauspäivänä lauantaina 29. helmikuuta klo 19. Kaksikieliseen, tunnin kestävään konserttiin on vapaa pääsy. Ohjelmalehtinen maksaa 15 euroa.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *