| - KULTUREN

Nu gör Johanna sin egen musik

Johanna Almark är nu aktuell med egen musik som uppförs vid en konsert i Grankulla kyrka på skottdagen, lördagen 29.2. Jammarkören och JAM Ensemble uppför idel Almark-signerad musik och några av verken uruppförs under konserten.

Från uppväxten i Grankulla, med fritidsintressen förlagda till musikinstitut och gymnastikförening, har Johanna Almarks väg gått via Sibelius-Akademins utbildningsprogram för såväl orkester- och kördirigering som musikfostran och jazzmusik.

Under de senaste åren har hon producerat skivor och förverkligat konserter där hon, förutom att ha sjungit, spelat och dirigerat, även arrangerat musiken. Från och med 2019 är hon med om att förverkliga den landsomfattande storsatsningen Climate Aid. Hon fungerar som konstnärlig ledare, kapellmästare, tonsättare och musikens arrangör för konserter och videoproduktioner i samband med projektet.

– Nu har jag nått den punkt där ett eget tonspråk, egna tonsättningar börjat ta form. Detta har hittills resulterat i flera verk för kör, och i höstas för symfoniorkester i samband Clmate Aid Finland där flera verk, både tonsättningar och arrangemang, fick sina uruppföranden i ett fullsatt Musikhus i Helsingfors, berättar hon.

Hennes första mer omfattande verk Sångens tid – en kärlekssvit för kör är enligt henne en reaktion, eller en motreaktion, på känslan av modlöshet som den nymornade klimatmedvetenheten fört med sig.

– I och med mitt engagemang i Climate Aid blev jag överväldigad av information om klimatförändringen. Jag kom till den smärtsamma insikten att mycket kunde ha gjorts redan länge för att lindra effekterna av densamma. Lätt kunde då vara att fastna i mörka tankar om det hopplösa i situationen, men som musiker ville jag ta fasta på det som inger hopp och livsmod, besjunga det ljusa och goda, kärleken i alla dess former, säger hon.

Konsert i Grankulla kyrka på Skottdagen, lördagen 29.2 kl.19. Den tvåspråkiga, entimmelånga konserten har fritt inträde, programbladet kostar 15 e.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *