| KAUPUNKI - STADEN

Mer rum för konsten i Grankulla – Stadens konstgalleri flyttar till biblioteket

Från och med februari 2020 kan konstnärer boka ett helt rum för utställningar i Grankulla bibliotek.

Ungdomsgården har flyttat från biblioteket till stadshuset, och i samma veva flyttar galleriverksamheten i stadshuset till det rum som nu blivit ledigt.

– Vi hoppas på ett nyväckt intresse för att ordna utställningar i Grankulla. Det nya galleriet får mycket bättre utrymmen än tidigare, säger kulturproducent Cecilia McMullen.

Läget är utmärkt: ett stort, ljust rum som genast syns då man kommer in i biblioteket. Här ryms, förutom tavlor, också konstverk som behöver golvutrymme att stå på. Galleriet kan också bokas för andra utställningar än renodlade konstutställningar.

För tillfället håller till exempel Folkhälsan i Grankulla en minnesutställning om föreningens barnträdgård under åren 1944–2019. Galleriet är öppet under bibliotekets livligaste besökstimmar: måndag – torsdag 11–18, fredag 11–17 och lördag 10–15. Före och efter öppettiderna kommer biblioteket också att ordna en del evenemang i salen, som författarbesök och bokprat för skolorna.

Vad det nya galleriet ska heta är ännu oklart. En namntävling pågår till slutet av februari.

– Den som vill ge ett namnförslag kan rösta i galleriet eller skicka e-post till mig, berättar McMullen.

Normalpriset för att ställa ut i stadens galleri är 100 euro per vecka. För föreningar och organisationer i Grankulla är priset lägre, speciellt om föreningen riktar sig till barn och unga, arbetslösa eller seniorer. Stadsgalleriets verksamhet sköts i sin helhet av stadens kulturtjänster. Den som vill boka en utställning kan ta kontakt med Cecilia McMullen på e-postadressen cecilia.mcmullen@grankulla.fi.

Bibliotekets egna utställningsmöjligheter finns kvar också i fortsättningen. Man kan boka glasvitrinen i entrén för att t.ex. sälja smycken eller visa upp en samling föremål. I tidningsutrymmet finns dessutom en utställningsvägg som passar för konst i mindre format. Till skillnad från galleriet är de här utställningarna tillgängliga också då biblioteket är meröppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *