| KAUPUNKI - STADEN

Erica löytää nuoria, jotka tarvitsevat apua

Etsivä nuorisotyöntekijä Erica Saari työskentelee juuri niin, mitä hänen työnimikkeensä kertoo. Hän yrittää löytää apua tarvitsevia nuoria.

He saattavat olla jämähtäneet paikoilleen, eivätkä pääse vauhtiin 9-luokan loppumisen jälkeen. Osalla voi olla ongelmia huumeiden kanssa tai he voivat potea mielenterveysongelmia.

– Työni koostuu usein siitä, että saan erilaisia huoli-ilmoituksia nuorten läheisiltä, puolustusvoimilta, siviilipalvelukeskuksesta tai toisen asteen kouluilta. Jos nuori keskeyttää opiskelun, on toisen asteen koulujen velvollisuutena ilmoittaa siitä minulle, Erica Saari sanoo.

Hän istuu muun muassa kunnan edustajana kutsunnoissa. Hän myös auttaa ysiluokkalaisia, joilla on ollut ongelmia opiskelupaikan hankinnassa sen jälkeen, kun ovat lopettaneet 9-luokan.

– Monet myös ottavat suoraan yhteyttä minuun, kertoo Erica, joka on tällä erää aktiivisesti yhteydessä noin 15 nuoreen.

Jos huolestuneet vanhemmat ottavat yhteyttä. Mitä teet silloin?

– Silloin pyydän nuoren yhteystietoja, jotta voin ottaa heihin yhteyttä, ja usein myös pyydän vanhempia kertomaan kyseiselle nuorelle, että otan yhteyttä häneen. Yleensä saan yhteyden lähes kaikkiin. Kun olen puhunut hänen kanssaan, pyydän tapaamista, ja niin asiakassuhde alkaa. Joskus autan yksin ja toisinaan yhdessä esimerkiksi sosiaalihuollon kanssa. Teemme hyvin paljon yhteistyötä, Saari sanoo.

Kun vanhemmat ottavat yhteyttä, on hyvin usein kyse mielenterveysongelmista. Toinen tavallisimmasta aiheista liittyy opintoihin, jotka eivät suju.

– Voi myös olla kysymys, etteivät vanhemmat saa yhteyttä lapseensa, ja tietävät, ettei lapsi opiskele tai käy työssä tällä haavaa.

Usein kyse on monista ongelmista, kun Erica tulee mukaan.

– Ongelmat kulkevat usein käsi kädessä, esimerkiksi aineiden väärinkäyttö sekä mielenterveydelliset ja taloudelliset ongelmat. Hyvin tavallista on, että vuorokausirytmi on sekaisin: herätään yöllä ja nukutaan päivällä, Erica sanoo. Haasteena usein on, että nuori on kadottanut kipinän, ja silloin auttaminen on vaikeampaa.

– He tuntevat, ettei ”minusta kuitenkaan tule mitään”. Ja tämä on hyvin surullista, kun puhumme ihmisestä, joka on 20–22-vuotias. Suuri osa heistä on yksin asuvia nuoria miehiä.

Nuoret stressaavat paljon

Myös muilla nuorilla kuin hänen asiakkaillaan on haasteita Kauniaisissa. Yksi ongelmista on hänen mukaansa, että kaupungissa on nuoria, jotka kokevat kovaa painetta ja stressiä muun muassa sosiaalisten normien takia.

– Pitää menestyä koulussa. Lukiopaikkaan vaadittavan todistuksen keskiarvo on noussut valtavasti viime vuosina. Jos he eivät pääse sisään, he tuntevat itsensä ulkopuolisiksi, Erica sanoo.

Erican työhön kuuluu myös toimiminen nuorisovaltuustossa sihteerinä. Toimin välittäjänä kaupungin ja nuorisovaltuuston välillä.

Kaupungin nuoret tavoittelevat tosi korkealle, ja moni myös pääsee lukioon ja sen jälkeen yliopistoon. Ja moni on myös tehnyt paljon töitä tämän eteen, mikä on Erican mukaan hyvä asia. Mutta nuoret puhuvat myös, että on olemassa menestysstressiä.

– Jotain on vialla, jos seiskaluokkalainen stressaa sitä, kuinka hän pääsee johonkin tiettyyn lukioon. Unelmia on hyvä olla, mutta jos paineita on liikaa, ne eivät ole hyväksi, Erica sanoo.

Mitä sinulla on tapana sanoa nuorille, joilla on suoritusahdistusta?

– Sanon heille, että on tosi hienoa pyrkiä korkealle, mutta pitää muistaa, että elämässä on myös muuta. Kannattaa miettiä erilaisia mahdollisuuksia, Erica sanoo.

Kannabikseen asennoidutaan liberaalimmin

Liikut paljon nuorten parissa. Kuinka tavallista on nuorten huumeiden käyttö Kauniaisissa?

– Kouluterveyskyselyn tutkimusten mukaan huumeet ovat yleistyneet, ja asenne kannabikseen, josta yleensä on kyse, on tullut suvaitsevaisemmaksi, Erica sanoo.

Hän on kysynyt asiasta nuorilta itseltään ja he uskovat, että tämä johtuu sosiaalisen median vaikutuksesta.

– Sosiaalisessa mediassa puhutaan siitä, että kannabiksen käyttö on laillistettu tietyissä Yhdysvaltain osavaltioissa, ja julkkikset kuvaavat kun he polttavat. Käyttö on muuttunut tavanomaisemmaksi, mutta on tärkeää muistaa, että kannabis on laillista siellä, mutta laitonta täällä, ja käyttö saattaa johtaa monenlaisiin ongelmiin tulevaisuudessa, hän sanoo.

Erica Saari työskentelee 15–28 -vuotiaiden Kauniaisissa asuvien nuorten kanssa, jotka ovat käyneet peruskoulun loppuun ja jotka ovat jääneet ilman opiskelu- tai työpaikkaa.

Yhteystiedot, puh. 0505230695, erica.saari@kauniainen.fi

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *