| KAUPUNKI - STADEN

Johtava ylilääkäri kertoo koronatilanteesta

Koronaviruspandemia herättää monia kysymyksiä ja ajatuksia. Tässä Kauniaisten johtava ylilääkäri Pia Höglund vastaa kolmeen kysymykseen aiheesta.

Millainen on koronainfektioiden tilanne Kauniaisissa?

– Tilanne on tällä hetkellä hyvä, mutta se voi muuttua nopeastikin. Kaikki sairastuneet ovat olleet toistaiseksi lieväoireisia, eikä ns. sekundääritapauksia ole toistaiseksi ilmaantunut. Ymmärrys tilanteesta ja sen aiheuttamista toimenpiteistä yksittäisissä perheissä on ollut pääsääntöisesti hyvä. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja jäljitämme kaikki tunnistetut tapaukset ja asetamme heidän lähikontaktinsa kotikaranteeniin. Mikäli lähikontakteissa ilmaantuisi sairastumistapauksia, testauksia edelleen tehdään ja mahdollisuus paikallisten epidemioiden tunnistamiseen ovat hyvät. Seuraamme jatkuvasti muuttuvia HUS:n, sairaanhoitopiirin ja THL:n ohjeistuksia ja sopeutamme toimintaamme niiden edellyttämällä tavalla.

Pia Höglund.

Ovatko monet olleet yhteydessä terveyskeskukseen covid-19 johdosta?

– Puhelimitse tapahtuneet yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi ja monet tiedusteluista liittyvät koronavirusinfektioon joko suoraan tai epäsuoraan. Olen ilahtunut, että ohje asioida ensisijaisesti puhelimitse on huomioitu täällä hyvin. Kiirevastaanotolla on ollut hiljaisempaa ja monet infektiopotilaat ovat saanet kotihoito-ohjeet puhelimitse. Sairauslomatodistuksien tarve on vähentynyt, monet työnantajat hyväksyvät näissä tilanteissa poissaolon omalla ilmoituksella. Täytyy muistaa, että hengitystieinfektiot ovat tavallisia ja tällä hetkellä valtaosa niistä johtuu muista taudinaiheuttajista kuin koronavirusinfektioista.

Miten terveysasema on varautunut pandemiaan?

– Sosiaali- ja terveystoimella on voimassaoleva pandemiasuunnitelma, jossa tämänkaltaisiin poikkeustilanteisiin on toimintamalli rakennettu. Pandemiasuunnitelma on osa valmiussuunnitelmaa ja kaupungin viestintäsuunnitelmaa.

Käytännössä:

Walk-in tyyppinen kiirevastaanotto on toistaiseksi tauotettu ja kaikille vastaanotoille pyydetään varaamaan aika puhelimitse (09-87891350). Näin voidaan minimoida infektio- oireisten potilaiden ja muiden potilaiden ja henkilöstön kohtaaminen ja tartuntojen leviämistä erityisesti iäkkäisiin tai perussairauksiensa takia riskiryhmiin kuuluviin potilaisiin.

Puhelinneuvontaa on vahvennettu, jotta lisääntyviin puhelumääriin pystytään vastaamaan.

Tavanomaisille vastaanotoille hakeutuvia on pyydetty huomioimaan oma terveydentila- flunssaisena ei tule mennä ”puhtaalle” vastaanotolle, oli kyseessä sitten lääkärin, terapeutin tai hoitajan vastaanotto.

Ryhmätoiminta ja kuntosalivapaaharjoittelu on toistaiseksi suljettu.

Vastaanotolla valmistaudutaan alkuviikon aikana eriyttämään infektiovastaanotto muusta toiminnasta, olemassa olevan pandemiasuunnitelman mukaisesti.

Ne potilaat, jotka infektionsa takia tarvitsevat hoitajan tai lääkärin arviota, ohjataan terveysasemalle infektiovastaanotolle. Tämä vastaanotto tulee sijoittumaan nykyisiin neuvolan tiloihin, johon on oma sisäänkäynti Asematien puoleisesta ovesta.

Geriatrin vastaanotto siirretään Villa Bredan alakertaan, erillinen sisäänkäynti.

Muistihoitajatoiminta tauotetaan toistaiseksi.

Kaiken kaikkiaan tämä varautuminen ja muutostyöt aiheuttavat niukkuutta kiireettömiin vastaanottoihin ja neuvolan vastaanottoihin. Neuvolatoiminta siirtyy terveysasemalla erillisiin tiloihin.

Viestintää tehostetaan, mm. yllä mainituista asioista on tiedotettu ja tiedotetaan aktiivisesti kaupungin ja terveysaseman nettisivuilla ja ovissa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *