| KAUPUNKI - STADEN

Kaupunginjohtaja: Kova, mutta osittain odotettu päätös – valmiusjohtoryhmä seuraa tilannetta

Jo tässä tilanteessa Kauniainen on – muiden kuntien tapaan – tehnyt viikon aikana monia vaikeita päätöksiä. Kouluja suljetaan, Villa Breda on asetettu vierailukieltoon ja myös kaupungintalo sulkee ovet.

Kaupunginjohtaja Christoffer Masarin mukaan maan hallituksen päätökset olivat kovia, mutta osittain odotettuja. Kauniainen oli jo aiemmin tehnyt suuren osan toimenpiteistä, joista hallitus päätti.

– Oli eduksi, että saimme valtakunnalliset ohjeet koskien kouluja ja päiväkoteja, koska olemme osa pääkaupunkiseutua ja muitten kaupunkien päätökset vaikuttavat meihin vahvasti. Nyt linja on sama koko alueella, Masar sanoo.

Hänen mukaansa päätös poikkeuslaeista merkitsee Kauniaisille selkeämpää tilannetta, koska kaupunki on nyt saanut valtiolta yksiselitteiset ohjeet toimenpiteistä, joita tehdään.

– Nyt on kaupungin tehtävänä niin hyvin kuin mahdollista panna valtioneuvoston tekemät määräykset täytäntöön.

Kaupungilla on nyt valmiusjohtoryhmä, joka seuraa tilannetta.

– Olemme kokoontuneet fyysisesti vain muutamia kertoja, mutta pidämme yhteyttä sähköpostin avulla. Keskiviikosta 18.3. alkaen kokoonnumme vain etänä. Valmiusjohtoryhmään kuuluvat kaupunginjohtajan ja toimialajohtajien ohella kaupungin tiedottaja ja valmiusjohtaja. Nykytilanteessa ovat johtava ylilääkäri, henkilöstöpäällikkö, ruokahuolto- ja siivouspäällikkö sekä IT-kehitysjohtaja olleet mukana osassa kokouksista, Masar kertoo.

– Meillä on myös pandemiaryhmä. Siihen kuuluu joukko asiantuntijoita kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä mm. muutama edustaja kaupunginkansliasta. Ryhmän puheenjohtajana on johtava ylilääkäri Pia Höglund.

Kaupungin johto on käynyt läpi tilanteen kaupunginhallituksen kanssa maanantaina, ja uusi kokous pidettiin tiistai-iltana.

– Tulen jatkossakin informoimaan kaupunginhallitusta koko ajan tarkasti tilanteen kehittymisestä, ja voimme tarvittaessa lyhyellä varoitusajalla pitää epävirallisia tiedotuskokouksia, ja tulevaisuudessa todennäköisesti myös varsinaisia kokouksia etänä.

Masarin mukaan päätöksiä ei jätetä odottamaan, mutta kaupungin pitää priorisoida.

– Tärkeintä on, että huolehdimme siitä, että kauniaislaiset selviytyvät koronaepidemiasta mahdollisimman hyvin, ja se merkitsee, että suuri osa virkamiehistämme osallistuu tiukasti toimiin, jotka liittyvät epidemiaan, eivätkä tämän takia voi valmistella esityksiä tavalliseen tapaan. Samalla yritämme rajoittaa luottamushenkilöelinten kokouksia siten, että kokouksia yhdistetään tarvittaessa. Jos epidemiaan suoraan liittyviin kiireellisiin toimiin pitää ryhtyä, kaupunginjohtaja voi valmiussuunnitelman antamalla mandaatilla tehdä tarpeellisia toimenpiteitä ilman että odotetaan poliittista päätöksentekoa.

Työskenteleekö kaupungin johto edelleen fyysisesti kaupungintalossa? Millaisia suunnitelmia teillä on?

– Keskiviikosta 18. 3. alkaen kaupungin johto työskentelee valtioneuvoston päätösten mukaan lähinnä etänä.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *