| KAUPUNKI - STADEN

Nyt on Gunin aika kiittää – yli 40 vuotta kaupungin palveluksessa

Gun Söderlund on saanut Kauniaisten kaupunginsihteerinä seurata eturivistä kaupungin kehitystä. Hän on ollut virassa vuodesta 1983, mutta jää nyt eläkkeelle

 

– Aloitin tiedotussihteerinä vuonna 1978 uudessa kaupungintalossa, jonne hallinto oli muuttanut runsas kuukausi aiemmin, Gun Söderlund kertoo ja toteaa, että paljon on muuttunut, mutta kaupungin keskusta ylivoimaisesti eniten hänen vuosinaan kaupungissa.

Hän on työskennellyt kolmen kaupunginjohtajan kanssa: 11 vuotta meni Åke Almarkin, 26 vuotta Torsten Widénin ja runsaat neljä vuotta Christoffer Masarin kanssa.

Tehtävät ovat vaihdelleet suuresti, ja tämä on vaikuttanut siihen, että hän on ollut uskollinen työnantajalleen kaikki nämä vuodet. Kahteen otteeseen hän on esimerkiksi sijaistanut kaupungin sosiaalijohtajaa. Lisäksi hän oli 2000-luvulla runsaat kaksi vuotta virkavapaalla, kun hän vastasi Suupohjan rannikkoseudulla valtion rahoittamasta sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksiä käsittävästä kehityshankkeesta.

Hyvä paha byrokratia

Kysymykseen byrokratian lisääntymisestä vuosien varrella Gun toteaa, että yleisellä tasolla se ei ole hänen mielestään lisääntynyt eikä vähentynyt, mutta sen luonne on muuttunut palvelu- ja asiakaslähtöisempään suuntaan.

– On hieman surullista, että kunnallinen hallinto ja byrokratia aina liitetään yhteen. Useimmat ihmiset mieltävät byrokratian varsin kielteisenä asiana. Byrokratiassa on kuitenkin yksinkertaisesti kysymys järjestelmällisyydestä ja jopa tehokkuudesta. Byrokratian täydellinen vastakohta on kaaos ja mielivalta. Byrokratia tunnetaan muun muassa yksiselitteisyydestä, nopeudesta ja tarkkuudesta. Ja sitä tarvitaan kuntalaisten oikeusturvan toteutumiseksi, hän muistuttaa.

Gun Söderlund kaupungintalossa. Hän on työskennellyt myös Kaunis Granille. Kun kaupunki rakensi ensimmäistä jalkapallokenttää pujottelurinteen viereen ja Gunin piti nuorena tiedotussihteerinä valokuvata jalkapalloseuran johtoa ensimmäisten puitten kaatamisen yhteydessä, ei hänellä ollut filmiä kamerassa.
– Nyt voin hymyillä sille, mutta silloin se oli katastrofi!

Kysymykseen siitä, mikä on ollut kiinnostavinta, Gun mainitsee mm. kuntarakennekeskustelut, metropolihallinnon ja tämän päivän ajankohtaisen keskustelun Uudenmaan alueen erityisratkaisusta sotessa. Ja kaksikielisyys.

– Minulle palvelujen tarjoaminen molemmilla kielillä on seurannut punaisena lankana tai ollut ikään kuin selkäytimessäni kaikkina työvuosinani. On ollut ja pitää olla itsestään selvää, että erityisesti julkisessa hallinnossa ja kunnallisissa peruspalveluissa jokainen tulee ymmärretyksi ja saa asiansa hoidettua omalla kielellään. Tämä ei ole enää itsestäänselvyys, koska kaksikielisen henkilökunnan palkkaaminen on äärettömän vaikeaa useilla aloilla.

Hän iloitsee kuitenkin siitä, että kauniaislaiset ovat asukaskyselyjen ja kielibarometrien mukaan yleisesti ottaen hyvin tyytyväisiä kunnalta saamiinsa kielellisiin palveluihin.

Koiravero maksettiin kassaan

Ennen vanhaan kaupunkilaiset tulivat kaupungintaloon maksamaan kunnan lähettämiä laskuja, esimerkiksi sähkö-, vesi- ja hoitolaskut sekä koiraveron. Gun Söderlundin aikana kunnan palvelutarjonta on lisääntynyt ja yhä enemmän tehtäviä on tullut kuntien kontolle. Myös digitalisaatio on tuonut paljon muutoksia. 1970-luvun lopulla esityslistat kirjoitettiin koneella vahapaperille, ja listat painettiin pahalle haisevassa käsin pyöritettävässä spriikopiokoneessa.

– Koulut ovat nykyaikaistuneet suunnattomasti, erilaisia subjektiivisia etuisuuksia ja oikeuksia on otettu käyttöön, perusterveydenhoito on laajentunut, hoitotakuu on otettu käyttöön ja niin edelleen. Petran tarjoamia kursseja on nykyisin lukematon määrä, urheilupaikkojen määrä on moninkertaistunut, luetteloa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, hän sanoo.

Miten näet Kauniaisten tulevaisuuden?

– Kauniaista ei kukaan voi viedä kauniaislaisilta! Kaupunkilaiset tuntevat suurta yhteisöllisyyttä ja ovat vahvasti pienen huvilayhteisönsä puolella. Jos kaupunki onnistuu säilyttämään omaleimaisuutensa, vehreän ympäristönsä ja erilaiset arkkitehtoniset rakennustavat yhdistettynä edelleenkin hyviin, laadukkaisiin ja pienimuotoisiin palveluihin elävässä kaksikielisessä ympäristössä, näen omassa kristallipallossani Kauniaisten tulevaisuuden hyvin myönteisenä, sanoo Gun Söderlund.

3 kysymystä

Mitä kaupunginsihteeri tekee?

– Kaupunginsihteeri on virkatitteli 1600-luvulta. Tehtävänä oli vastata kaupungin pöytäkirjan pidosta ja toimia kaupungin kirjurina. Yksinkertaistettuna voi sanoa, että kaupunginsihteerin tehtävänä on tänä päivänä valmistella asioita päätöksentekoa varten kaupunginhallitukselle, pitää pöytäkirjaa hallituksen ja valtuuston kokouksissa, vastata päätösten täytäntöönpanosta ja valvoa, että päätökset syntyvät lainmukaisessa järjestyksessä.

Mistä olet pitänyt eniten työssäsi?

– Hyvästä hallinnosta! Nopeasta ja jouhevasta asioiden hoidosta ilman turhia monimutkaisuuksia mutta siten, että muodolliset asiat hoidetaan oikein.

Mitä aiot tehdä eläkeläisenä?

– En ainakaan aseta herätyskelloa soimaan joka aamu.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *