| KAUPUNKI - STADEN

Someturvaa tarjolla Kauniaisissa

Someturva on lakipalvelua tarjoava mobiilisovellus, josta nuori voi hakea apua kohtaamaansa sopimattomaan käytökseen. Kauniaisten kaupunki on vuoden alusta liittynyt someturvallisten kuntien joukkoon seuraten Turun esimerkkiä.

Kauniainen on ostanut Someturva-palvelun kaupungin lapsille ja nuorille sekä opettajille, jotta somekiusaamiseen ja häirintään voidaan puuttua nopeasti ja tehokkaasti matalan kynnyksen digitaalisella lakipalvelulla. 

Kaupungin tavoitteena on, ettei kukaan lapsi tai nuori jäisi yksin kokemustensa kanssa. Palvelu on nyt käytössä suomenkielisissä kouluissa, koska ruotsinkielistä versiota ei vielä ole saatavissa. 

Someturva perustettiin vuonna 2017. Alunperin Kauniaisista kotoisin oleva Minttu Salminen, olet sosialipsykologi ja yksi Someturvan kolmesta perustajista, kerrotko lyhyesti miten palvelut toimii?

– Someturva tarjoaa asiantuntevaa apua somessa kohdattuihin ongelmiin, kuten nettikiusaamiseen tai seksuaaliseen häirintään. Somessa ikävän tilanteen kohdannut henkilö voi kirjautua sisään Someturva-palveluun ja ilmoittaa tapauksestaan nimettömästi. Someturva tarjoaa siis matalan kynnyksen ensiapua kaikkiin somen ikäviin tilanteisiin. Someturvan juristit ja psykologit käyvät tapauksen läpi. Palvelu on varustettu tekoälyllä, mutta Someturvan taustalla on aina oikea tunteva ja empaattinen ihminen. Someturva antaa käyttäjälle vastauksen ja tilanteeseen räätälöidyt toimintaohjeet.


Mitä hyötyä palvelusta on?

– Somen käyttäjistä 59 % on kohdannut nettikiusaamista tai häirintää verkossa. Someturvasta saa matalan kynnyksen apua nopeasti ja näin voidaan ehkäistä esimerkiksi vakavamman rikoksen synty ja minimoida haitat. Someturva tarjoaa digitaalisen “selviytymispakkauksen” somessa kohdattuun ongelmatilanteeseen. Kun käyttäjä ilmoittaa tilanteestaan meille, hän saa vastauksena oikeudellisen arvion, psykologista ensiapua, konkreettiset toimintaohjeet tilanteen ratkaisemiseksi sekä ohjeet somessa suojautumiseen.

Missä palvelu on ollut käytössä?

– Kauniaisten ja Turun kaupungit ovat hankkineet Someturva-palvelun alueensa oppilaiden käyttöön. Palvelu on saatavilla myös osana F-Securen TOTAL -pakettia Suomessa ja Ruotsissa. Palvelu pilotoitiin Suomessa toukokuusta 2018 toukokuuhun 2019, jolloin se tarjottiin maksutta kaikille suomalaisille. Yhteensä olemme auttaneet jo yli 1 400 suomalaista verkon ikävissä tilanteissa.


Onko ruotsinkielistä versiota tulossa?

– Ruotsinkielinen versio on suunnitteilla ja pyrimme avaamaan sen kevään aikana. Toivomme että Kauniainen on ensimmäisiä kuntia, jotka saavat sen käyttöön.

Kun ruotsinkielinen versio on valmis, se otetaan sivistystoimenjohtajan Heidi Backmanin mukaan heti käyttöön ruotsinkielisissä kouluissa.

– Tämä tapahtuu suunnitelmien mukaan huhtikuussa, hän sanoo.

Kuvassa vasemmalta lähtien Someturvan perustajat juristi Jenny Rontu, sometohtori Suvi Uski ja sosiaalipsykologi Minttu Salminen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *