| KAUPUNKI - STADEN

Trygghet på sociala medier erbjuds i Grankulla

Someturva är en app som erbjuder juridisk hjälp och som ungdomar kan söka hjälp genom när de upplevt kränkningar på nätet. Grankulla stad har följt Åbos exempel och hör sedan årsskiftet till de städer som är trygga på sociala medier.

Grankulla har köpt den digitala, juridiska tjänsten Someturva (trygg på sociala medier) till stadens barn och ungdomar samt lärare. Syftet är att med låg tröskel snabbt och effektivt kunna ingripa mot mobbning och kränkningar på sociala medier.

Stadens mål är att inget barn eller ingen ung lämnas ensam med sina upplevelser. Tjänsten används nu i de finskspråkiga skolorna eftersom det ännu inte finns en svenskspråkig version.

 Someturva grundades 2017. Minttu Salminen, ursprungligen från Grankulla, är socialpsykolog och en av de tre som grundade tjänsten. Berätta kort hur den fungerar.

Someturva erbjuder experthjälp mot problem såsom mobbning eller sexuella kränkningar på sociala medier. En person som upplevt besvärliga saker på sociala medier kan logga in på Someturva och anmäla sitt fall anonymt. Someturva erbjuder alltså första hjälp med låg tröskel mot jobbiga situationer på sociala medier. Someturvas jurister och psykologer går igenom fallet. Tjänsten har artificiell intelligens men i bakgrunden finns alltid en empatisk person som har känslor. Someturva ger användaren ett svar och anvisningar om hur hen ska gå till väga med sitt problem.

 Vad är nyttan med tjänsten?

– 59 % av dem som använder sociala medier har råkat ut för mobbning eller trakasserier på nätet. Someturva hjälper med låg tröskel snabbt och på det viset kan man förhindra exempelvis allvarligare brott och minimera skadan. Someturva erbjuder ett digitalt ”överlevnadspaket” för problem man råkar ut för på nätet. När användaren anmäler sin situation till oss får hen som svar en juridisk bedömning, psykologisk förstavård, konkreta anvisningar för hur hen ska agera för att lösa problemet och anvisningar om hur hen kan skydda sig på sociala medier.

 Var används tjänsten?

– Grankulla och Åbo har skaffat tjänsten Someturva till eleverna i sina städer. Tjänsten finns också att få som en del av F-Secures paket TOTAL i Finland och Sverige (heter SomeBuddy i Sverige). Tjänstens provanvändning skedde i Finland under perioden maj 2018-maj 2019 och då erbjöds den gratis till alla finländare. Vi har redan hjälpt mer än 1 400 finländare i svåra situationer på nätet.

Kommer det en svenskspråkig version?

– Vi planerar en svenskspråkig version och strävar efter att öppna den i vår. Vi hoppas att Grankulla hör till de första kommunerna som tar den i bruk.

Genast när den svenska versionen blir klar tas den enligt bildningsdirektör Heidi Backman i bruk av de svenska skolorna.

– Detta sker enligt planerna i april, säger hon.

BildtextFrån vänster: Someturvas grundare, juristen Jenny Rontu, somedoktorn Suvi Uski och socialpsykologen Minttu Salminen.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *