| KAUPUNKI - STADEN

Tyyntä myrskyn edellä terveyskeskuksessa

Kauniaislaisten matkustusinto on johtanut suhteellisen useisiin koronavirustartuntoihin kaupungissa. Tunnelma terveysasemalla on juuri nyt odottava, sillä kun pahin koronavirusaika on ohi, odotetaan terveyskeskukseen ryntäystä.

Vastaanotolle odotetaan tuolloin asiakkaita joiden sairaudet eivät ole akuutteja ja jotka epidemian takia joutuvat odottamaan vuoroaan.

Tällä hetkellä monet miettivät, miten heidän pitäisi toimia tavallisten vaivojen kanssa. Terveyskeskuksesta ollaan yhteydessä heihin, joiden vastaanottoaika peruuntuu. Johtavan ylilääkärin Pia Höglundin (kuvassa) mukaan puhelimitse hoidetaan yhä suurempi osa potilaista ja on tehty vain vähän varsinaisia vastaanoton perumisia.

Terveysasema on jo 18. maaliskuuta jaettu keltaiseen ja punaiseen osaan.

Mutta uskaltaako kauniaislainen mennä terveyskeskukseen? Terveysasema on jo 18. maaliskuuta jaettu keltaiseen ja punaiseen osaan. Punainen on tarkoitettu heille, joilla on hengitystieinfektio. Keltaisella puolella hoidetaan muut. Terveysasemalla on harvakseltaan potilaita, ja hoitohenkilökunnan väki istuu enimmäkseen omissa huoneissaan ja juttelee puhelimessa potilaitten kanssa. Pia Höglund kertoo, että etävastaanottoja suositaan erityisesti yli 70-vuotiaiden potilaiden hoidossa.

– Mutta uskallan esittää arvion, että terveysaseman ns. ”puhtaalla”, keltaisella vastaanotolla asiointi on toistaiseksi keskimäärin turvallisempaa kuin esimerkiksi julkisella kulkuneuvolla tehtävä matka terveysasemalle, sanoo Höglund.

13 tartuntaa Kauniaisissa

Kauniaisissa oli keskiviikkona 13 henkilöä saanut koronavirustartunnan. Pia Höglund kertoo, että tartuntojen taustalla on kauniaislaisten matkustusinto. Valtaosa tartunnoista on tullut ulkomailta, mutta lisääntyvästi tulee myös potilaita, jotka ovat saaneet tartunnan Suomessa esim. tapahtumissa. ‘

– Karanteenitoimet ja korostettu käsihygienia perheissä, joissa on sairastuneita, on otettu vakavasti, jolloin jatkotartunnoilta on vältytty, Höglund sanoo.

Vastaanotolla päivystyskäynnit ovat vähentyneet tuntuvasti.

– Sitä vastoin puhelujen määrä on lisääntynyt, ja ruuhkaisimpina päivinä takaisinsoittopalveluun tuli lähes 2,5-kertainen määrä puheluita tavanomaiseen, sanoo Höglund.

Miten toimitaan, jos on hengitystietulehdus ja tarvitaan lääkärin arviointia? Silloin soitetaan terveysasemalle ja toimitaan puhelimessa annettujen ohjeiden mukaan. Jos käynti arvioidaan tarpeelliseksi, ohjataan asiakas punaiselle puolelle Asematien sisäänkäynnin kautta.

– Suurimmassa osassa tapauksista potilaat hoidetaan etänä, mm. potilaita ohjataan koronainfektiotutkimuksiin, annetaan itsehoito- ja seurantaohjeita, ja joskus lähetetään suoraan sairaalaankin. Tilanteissa, joissa lääkäri joutuu tutkimaan potilaan, vastaanotto toteutetaan suojaimia käyttäen ja käyntejä porrastamalla. Näin varmistetaan henkilökunnan ja potilaan turvallisuus, Höglund kertoo.

Terveysaseman ovessa on ohjeet, miten pitää toimia.

Höglund uskoo, että tilanne muuttuu pahemmaksi kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kertonut.

– Lähiviikkoina näemme tautitapauksien lisääntymisen erityisesti Uudenmaan alueella. Kauniainen ei toimi pääkaupunkiseudusta erillään, joten on vain ajan kysymys, koska tautitapausten määrä alkaa lisääntyä, Höglund toteaa.

Osalle kaupungin henkilökunnasta on osoitettu uusia tehtäviä epidemian aikana, ja valmiusryhmällä on suunnitelmia valmiina. Muun muassa koulujen terveydenhoitajat vastaavat puheluihin kaupungin koronanumerossa ja auttavat tartuntojen jäljittämisessä.

Pia Höglund haluaa kiittää terveysaseman henkilökuntaa vastuuntunnosta ja joustamisesta nopeissa muutoksissa.

– Terveysasemalla on töissä aivan loistava tiimi! Höglund kehuu. Uskon, että tällä tiimillä koronastakin selvitään.

Mutta ei niin huonoa, ettei siihen liity myös jotain hyvää. Terveysaseman toiminnanmuutokset ovat saaneet aikaan kehittämisideoita, ja Höglund toivoo, että niitä voidaan kokeilla ja ottaa käyttöön jo syksyllä.

Johtavan ylilääkärin kolme neuvoa:

Kolme asiaa, joihin kauniaislaisten kannattaa kiinnittää huomiota tässä tilanteessa:

1. Pysy kotona, pysyt turvassa. Kaikki ei-välttämättömät sosiaaliset kontaktit kannattaa jättää myöhempään ajankohtaan, vaikka et itse kuulu koronainfektion riskiryhmiin. Voit silti tietämättäsi tartuttaa tautia läheisiin tai muihin ihmisiin, joilla on suurempi riski sairastua vaikeisiin tautimuotoihin. Suojelemalla itseäsi suojelet samalla muita.

2. Erityisen tärkeää on pysyä kotona, jos sairastut hengitystieinfektioon. Tällä erää koronatestaus on niin ruuhkautunutta, että sinne saattaa joutua odottamaan aikaa useita päiviä. Lievissä oireissa testaus ei ole aina mahdollistakaan, vaan testit on suunnattu niille, joilla on riskitekijöitä tai ovat erityisessä vaarassa tartuttaa tautia eteenpäin. Tällaisia henkilöitä ovat esim. hoitajat ja lääkärit.

3. Pidä yhteyttä ja asioi etänä. Hoida asiat puhelimella, videoyhteyksillä, chatilla, verkkopankeissa ja -asiointipisteissä, ja opettele tekemään ostoksetkin etänä. Jos jo osaat, auta läheistäsi. Etänä tietenkin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *