| YLEINEN - ALLMÄN

Bråttom i mataffärerna under coronatider

Undantagsläget på grund av coronaviruset har pågått i mer än en månad. För Granis mataffärer har det inneburit att personalen haft bråttom och de har fått förändra verksamheten. Det har också krävts snabba och kreativa lösningar samt flexibilitet av personalen.

– Antalet webbeställningar har ökat enormt, distributionssystemet är därför pressat och leveranstiderna har blivit längre. Vi hoppas på förståelse och gör vårt bästa för att öka leveranskapaciteten där det är möjligt, säger K-Supermarket Granis köpman Jesper Lindqvist.

Han, S-market Granis marketchef Jockum Hermanson och deras respektive personal gör långa arbetspass. Det behövs specialarrangemang för att trygga säkerheten för personal och kunder, renheten i lokalerna och för att se till att det finns tillräckligt med varor.

Smittorisken minimeras nu på alla sätt. Vid båda butikernas kassor har man monterat plexiglas och tejpat anvisningar om säkerhetsavstånd på golvet. Stek- och grillvaror förpackas färdigt och personalen desinficerar under dagens lopp självbetjäningskassor, fruktvågar, lösgodisslevar och andra tänger, kundvagnar och -korgar, kylskåpens handtag och dörrar samt andra ytor. Personalen använder skyddshandskar och handsprit samt tar paus turvis. Handsprit erbjuds också till kunderna.

Städfirman har också effektiverat städandet och använder starkare desinfektionsmedel.

Lindqvist säger att han fått önskemål om att ingripa då kunder glömt bort att hålla avstånd.

– Personalen påpekar ändå inte om det här utan vi litar på att var och en håller lämpligt avstånd.

Hamstringen i början av epidemin har lugnat ner sig. Man går nu mer sällan i butiken, men köper mer per gång.

– Logistikkedjan hade det tufft när hamstringsvågen sköljde över Finland. Kapaciteten räckte då inte till för den plötsliga ökningen av efterfrågan. Nu förekommer det varubrister endast tillfälligt och i vissa produktgrupper, säger både Lindqvist och Hermanson.

S-market öppnar dörrarna vardagar kl. 6, det vill säga en timme tidigare än vanligt. Den här timmen är för riskgrupperna. K-Supermarket öppnar i vanlig ordning kl. 7. Lindqvist önskar att den första timmen bara används av kunder i riskgrupperna. Så har det i praktiken också gått.

– Specialöppettiderna är mycket populära bland riskgrupperna. Personalen kommer tidigare på jobb så det finns varor i hyllan genast på morgonen. Om möjligt är det bra att undvika matbutiken i rusningstid mellan kl. 15–19, och gå under andra tider, under kvällens sista timmar eller söndagar. Då är det mer utrymme för både kunder och personal, påpekar Lindqvist och Hermanson.

– Trots att en del av S-gruppens andelsaffärer har permitterat t.ex. restaurangpersonal har Varuboden-Osla inte gjort det. På vissa ställen är det lugnare, såsom på ABC-stationerna. Men man har inte tagit till permitteringar utan personalen har flyttats över till marketsidan, där det behövs arbetskraft, säger Hermanson.

Lindqvist och Hermanson berättar också att de inte behöver permittera och att sommarvikarier avlönas helt enligt planerna.

Bildtext:

K-Supermarket Granis handelsman Jesper Lindqvist (t.v.) och S-market Granis marketchef Jockum Hermanson säger att varken livsmedel eller hushållsvaror tar slut. Allt i affärerna sker med kundernas och personalens säkerhet i första rummet.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *