| YLEINEN - ALLMÄN

Korona pitää ruokakaupat kiireisinä

Korona-viruksen aiheuttamat poikkeukselliset ajat ovat kestäneet nyt reilun kuukauden. Granin ruokakaupoille ja henkilökunnalle tämä on ollut kiireistä aikaa, muuttanut toimintaa, vaatinut nopeita sekä luovia ratkaisuja ja henkilöstön venymistä.

– Nettitilausten määrä on kasvanut roimasti, joten toimituskapasiteetti on ollut erittäin lujilla ja toimitusajat venyneet. Toivomme ymmärrystä ja teemme kaikkemme nostaaksemme toimituskapasiteettia mahdollisuuksiemme mukaan, K-Supermarket Granin kauppias Jesper Lindqvist kertoo.

Hän ja S-market Granin marketpäällikkö Jockum Hermanson henkilöstöineen painavat pitkää päivää. Asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuus, tilojen puhtaus sekä tavaroiden riittävyys vaativat erityisjärjestelyitä.

Tartuntavaaraa minimoidaan nyt kaikin keinoin. Molempien kauppojen kassoille on asennettu suojapleksit ja turvavälejä osoittavat lattiateippaukset. Paisto- ja grillituotteet pussitetaan valmiiksi ja henkilökunta desinfioi päivän mittaan itsepalvelukassoja, hedelmävaakoja, irtomakeiskauhoja ja muita ottimia, ostoskoreja- ja kärryjä, kylmäkaappien ovia ja kahvoja sekä muita pintoja. Henkilöstö käyttää suojakäsineitä sekä käsihuuhteita ja käy tauoilla porrastetusti. Käsihuuhteita on myös asiakkaiden käyttöön.

Myös siivousliike on tehostanut siivoamista ja käyttää järeämpiä desinfiointiaineita. Lindqvist kertoo, että hänelle on tullut toiveita puuttua tilanteisiin, joissa turvavälien noudattaminen asiakkailta unohtuu.

–Henkilökuntamme ei kuitenkaan tule näistä huomauttamaan, vaan luotamme että jokainen pitää itse turvavälit kohdillaan.

Alkuhamstraus on tasaantunut. Nyt käydään harvemmin kaupassa, mutta ostetaan kerralla enemmän.

– Logistiikkaketju oli tiukalla kun hamstrausilmiö pyyhkäisi Suomen läpi, eikä kuljetuskapasiteetti tuolloin kyennyt vastaamaan äkkinäisen kysyntäpiikkiin. Nyt tuotepuutteita on enää vain tilapäisesti ja satunnaisissa tuoteryhmissä, Lindqvist ja Hermanson kuvaavat tilannetta.

S-market avaa ovensa maanantaista perjantaihin kello 6.00 eli tuntia normaalia aiemmin. Tämä tunti on varattu riskiryhmään kuuluville. K-Supermarket puolestaan avautuu normaaliaikataulun mukaisesti kello 7.00. Lindqvist toivoo, että kaupan ensimmäinen tunti pyhitetään niin ikään riskiryhmäläisille, mikä on käytännössä toteutunutkin.

– Erityisaukioloajat ovatkin olleet suosittuja riskiryhmäläisten keskuudessa. Henkilöstö on aikaistanut työvuorojaan, jotta hyllyissä on tavaraa heti aamusta. Jos mahdollista, kannattaa välttää kauppareissuja ruuhka-aikoina klo 15– 19 välillä ja suosia muita aikoja, illan viimeisiä tunteja sekä sunnuntaita. Näin kaupassa on sekä asiakkaiden että henkilöstön väljempi liikkua, Lindqvist ja Hermanson sanovat.

– Vaikka jotkut S-ryhmän osuuskaupoista ovat lomauttaneet esimerkiksi ravintolahenkilökuntaa, niin Varuboden-Oslalla näin ei ole tehty. Joissain toimipaikoissa on tällä hetkellä hiljaisempaa, esimerkiksi ABC-asemilla. Lomautuksiin ei ole kuitenkaan ryhdytty, vaan henkilöstöä on siirtynyt marketpuolelle, jossa käsipareja tarvitaan, Hermanson kertoo.

Lindqvist ja Hermanson kertovat myös, että heillä ei ole tarvetta lomautuksiin ja kesätyöntekijöitä palkataan aivan suunnitellusti.

Kuvateksti:

K-Supermarket Granin kauppias Jesper Lindqvist (vas.) ja S-market Granin marketpäällikkö Jockum Hermanson sanovat, että ruoka ja taloustarvikkeet eivät tule loppumaan. Nyt mennään asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuus edellä – kaikessa toiminnassa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *