| KAUPUNKI - STADEN

Grankulla bibliotek bejänar på distans

Biblioteket är varken öppet eller meröppet fram till 13.5, men bibban betjänar ändå på distans under undantagstillståndet. Det går att ta kontakt med personalen per e-post eller telefon.

– E-biblioteket har blivit mäkta populärt under den senaste tiden. I e-bibban finns böcker och tidningar, musikstreaming och olika nätkurser, säger informatör Maria Grundvall.

Den som aldrig använt e-materialet förr hittar instruktioner på adressen helmet.fi/ebibban. Bibliotekets personal hjälper gärna till om det behövs.

För att kunna använda e-materialet behövs ett bibliotekskort och en pin-kod. Om man inte har ett bibbakort går det att få ett tillfälligt e-bibliotekskort via e-post på adressen ekortti@helmetkirjasto.fi.

Service per telefon

För många människor innebär undantagstillståndet att de behöver uppgradera sitt tekniska kunnande. Därför ger biblioteket digistöd per telefon. Digistödstiden ska alltid bokas i förväg (1 h/kund, vardagar kl. 12-16). Tillsammans med digistödpersonen går man igenom hur en nättjänst eller liknande fungerar. Kunden väljer själv vilken tjänst som ska gås igenom.

– Biblioteket står till tjänst med lästips och informationstjänst precis som vanligt. Om kunden inte själv vet var det går att hitta information om ett ämne, kan biblioteket rekommendera pålitliga källor, säger Maria Grundvall.

Dessutom går det att ringa den nya tjänsten jourhavande bibliotekarie onsdagar och torsdagar kl. 10-12.

Maria Grundvall.

– Bibliotekarien berättar gärna i lugn och ro om olika nyheter och tips från biblioteket, och hinner också prata om allt mellan himmel och jord ett tag.

Vårens och sommarens nya böcker anländer just nu till biblioteket, och dem kan man reservera via nätet på adressen luettelo.helmet.fi så länge det inte finns några lediga exemplar i hyllan. Reserveringar som anlänt hålls kvar och kan hämtas när biblioteket öppnar. Lånen förfaller inte så länge biblioteken är stängda.

Nyheter via sociala medier

Nu om någonsin lönar det sig att följa bibban i sociala medier. Via dem får man färsk information om nya tjänster och distansevenemang för alla åldrar.

– Granibibban har till exempel grundat bokcirklar på Facebook, där alla intresserade kan gå med. Biblioteken ordnar för tillfället många distansevenemang, som sagostunder och författarintervjuer, säger Maria Grundvall.

Biblioteket tar gärna emot önskemål och förslag om verksamheten. Regionförvaltningsverket har slagit fast att biblioteken för tillfället inte får låna ut eller på annat sätt förmedla fysiskt material, men andra serviceformer utvecklas ständigt och i snabb takt.

Ta kontakt med biblioteket: kirjasto@kauniainen.fi Frågor, boka digistöd: 050 411 6504 vardagar kl. 10–15. Jourhavande bibliotekarie: 050 411 6249 ons, tors kl. 10–15.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *