| KAUPUNKI - STADEN

Succé för balkongträning i Grani

Balkongträningen har tagits emot med stort intresse i Grankulla. Både äldre och yngre invånare deltar. Första dagen (7.4) var proppfull, konstaterar Helena Pirvola-Nykänen.

Nu droppar anmälningarna in hela tiden och Medborgarinstitutets motionsgruppsledare Helena Pirvola-Nykänen, Nina Ruda och Mervi Muukkonen får framöver dela på sig för att hinna med alla hushåll.

– Alla har varit jättenöjda med träningen. Den är främst avsedd för äldre som nu inte kan komma ut och röra på sig, men är också bra pausgymnastik för den som jobbar på distans, säger Helena Pirvola-Nykänen.

Mervi Muukkonen (t.v.) och Nina Ruda.

Enligt Helena rör äldre på sig mindre under vintern och börjar motionera mera på våren, men just nu går det inte så gruppledarna var tvungna att hitta på något, eftersom det är viktigt för de äldre att inte bli stillasittande nu. Flera andra städer har också infört balkongträning.

– Tröskeln är låg för att komma med, eftersom många deltar i våra gymnastiktimmar också annars och känner oss, säger Helena.

Speciellt bra går det att genomför träningen i äldre höghus där balkongerna finns åt samma håll. I nya hus är det svårare. I ett höghus på Bolagsvägen deltog hälften av invånarna.

– Det är fint att vi kan bidra med litet glädje under dagen, säger Helena.

Gymnastik också via webben

När KG besökte Dalvägen på onsdagen (8.4) deltog ett femtontal personer i gympan. 

– Responsen varit jättebra, mycket positivt. Största delen känner oss sedan tidigare. Det här är de personerna som behöver social kontakt och det här hjälper litet, säger Mervi Muukkonen. 

Soile och Matti Teramo bor på Dalvägen och kom ut på gården för att gymnastisera.

Nina Ruda berättar att staden snart också börjar erbjuda gymnastiksnuttar via Youtube.

– Det kommer att finnas en länk på stadens nätsidor, berättar Nina.

Syskonen Matti och Soile Teramo bor i huset på Dalvägen och valde att komma ut på gården för att gymnastisera. 

– Jag har ingen balkong, säger Matti.

Båda tycker att gymnastikidén är toppen.

– Härligt. Det här var andra gången för mig och vi kommer att delta också fortsättningen, säger Soile.

Så här går balkongträningen till:

Du kan delta i träningen på din egen balkong, altan eller gård bara du håller säkerhetsavstånd, ca 3 meter. Träningspasset räcker ca 20 minuter med fokus på övningar som passar särskilt äldre personer, som ju enligt rekommendationen ska stanna hemma så mycket som möjligt.

Just nu kartlägger man vilka husbolag som kunde vara intresserade av balkongträning och anmälningarna droppar in hela tiden. 

– Efter att husbolaget tar kontakt sätter vi upp ett anslag med tiderna för balkongträningen på husets ytterdörr eller anslagstavla. I sådana flervåningshus där det är praktiskt möjligt lägger vi information om träningstiderna i allas postluckor. Tiderna läggs också upp på Grankulla stads webbplats så att alla har möjlighet att delta, berättar Helena.

Kontakta motionsplaneraren per telefon, sms eller e-post om ditt husbolag vill skaffa balkongträning för sina boende: helena.pirvola-nykanen@grankulla.fi, tfn 050 5556 252.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *