| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Vuokrat huolestuttavat Kauniaisten yrittäjiä

Kauniaisten yrittäjien yhdistys on julkisesti astunut esiin ja pyytänyt, että vuokranantajat noudattaisivat kaupungin esimerkkiä ja myöntäisivät yrittäjille vapautuksia vuokrista.

– Pitäkää vuokralaiset hengissä ja valmiina avaamaan ovet niin, että he voivat jatkaa toimintaansa heti kun se on mahdollista, kuului puheenjohtaja Kia Katarina Järvisen viesti.

Kauppakeskuksen päällikkö Heli Vainio kertoi edellisessä Kaunis Granissa, että kauppakeskus avaa keskusteluyhteyden kaikkien niiden vuokralaisten kanssa, jotka ottavat yhteyttä ja pyrkivät löytämään ratkaisun.

Miltä tilanne sitten näyttää kauppakeskus Granissa? Osa yrittäjistä on tyytymättömiä neuvonpidon tuloksiin ja toiset ovat tyytyväisiä. Tyytymättömiin kuuluu Pannacottan Johan Hallbäck. Hän maksaa täyttä vuokraa, vaikka myynti on vähentynyt selvästi.

– Minusta kaikkien Suomessa pitäisi kantaa oma vastuunsa. Nyt ei ole yhtään vapaamatkustajaa.

Kuinka paljon myynti on supistunut viime kuukauden aikana?

– Noin 25 %, mutta oikeastaan vasta maaliskuun toisella puoliskolla rajoitukset kiristyivät. Huhtikuussa myynti varmasti supistuu entisestään, sanoo Hallbäck.

Hän suhtautuu tulevaisuuteen kuitenkin luottavaisena ja tekee kaikkensa, jotta “voittaa tämän pelin”. – Meillä on paljon asiakkaita, jotka ovat pysyneet uskollisina tilanteesta huolimatta, ja olemme siitä hyvin kiitollisia.

Nice&Guysin Joanna Byman ei myöskään ole saanut alennusta vuokraan.

– Ei, emme ole saaneet ylipäätään minkäänlaista alennusta. Tilanne vaikuttaa meihin samaan tapaan kuin muihin palvelualalla toimiviin. Alallamme on yleensä korkeat kiinteät kustannukset ja vuokra on niistä ylivoimaisesti suurin, joten olin odottanut, että vuokranantaja olisi tullut vastaan, hän sanoo.

Mitä mieltä olet? Miten vuokranantajan olisi pitänyt toimia?

– Kun ajatellaan, että osa kauppakeskuksen suurimmista sijoittajista on valtiollisia instituutioita, on surullista, ettei vuokranantaja tullut vastaan, kertoo Joanna Byman, joka kaikesta huolimatta näkee tulevaisuuden valoisana kiitos monien tyytyväisten ja uskollisten asiakkaitten.

Heli Vainion mukaan kauppakeskus on keskustellut ja sopinut asioista monien kanssa, mutta vuokran vapautuksia ei ole annettu.

Vainio kertoo, että he ovat yrittäneet kanavoida vastaantulot ensisijaisesti niihin vuokralaisiin, joiden toiminnan jatkuvuuden kannalta niistä on eniten hyötyä. Vuokrista saatava kassavirta on vuokranantajalle samalla tavalla tärkeä kuin myynti vuokralaisille.

– Vuokratuloilla katetaan mm. lämmitys, kiinteistövero ja siivouksen, huollon sekä hallinnon palkkakustannukset ja rahoituskustannukset. Kokonaistilanteen arviointi kaikkien osapuolten kannalta on tärkeää, hän sanoo ja huomauttaa, että mahdollisuudet tulla vastaan ovat huomattavasti rajoitetumpia kuin esimerkiksi Senaatilla, joka on antanut vuokravapaita pienemmille yrityksille.

Kysymykseen, miksi vuokravapaata ei ole myönnetty, VVT Kiinteistösijoitus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Lehtola vastaa, että vallitseva tilanne on haastava kaikille, niin vuokaralaisille kuin vuokranantajille. Muuten hän viittaa Heli Vainion vastaukseen. VVT Kiinteistösijoitus hallinnoi rahastoa, joka omistaa osan kauppakeskuksesta.

Kauppakeskuksessa on siis myös yrittäjiä, jotka ovat päässeet yhteisymmärrykseen vuokranantajan kanssa. Yksi niistä on Roberts Cofféen Viktor Pishchenko.

– Sovimme vuokranantajan kanssa huhtikuun ja toukokuun vuokrasta, hän sanoo, mutta luottamuksellisista syistä hän ei voi kertoa enempää sopimuksesta.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *