| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Abiturienternas svåra vår fortsätter då fester uteblir

Uteblivna studentfestligheter dämpar abiturienternas glädje över den vita mössan. Men de ser också positiva saker med våren.

Abiturienterna Amanda Holmström och Osvald Cizinauskas har haft en stressig vår. Studentskrivningarna utfördes i rasande fart på grund av den annalkande coronavirusepidemin, men efter skrivningarna blev det plötsligt stopp. De flesta traditionella abiturientprogrammen och -aktiviteterna uteblir i år. Det är trist, tycker abiturienterna.

Amanda Holmström.

Holmström går i Gymnasiet Grankulla samskola och drabbades rätt hårt av att flera studentprov tidigarelades. Plötsligt befann hon sig i en situation där hon kommande vecka skulle skriva fyra olika prov – kemi, matematik, fysik och engelska.

– Jag började spekulera om jag skulle hoppa av något ämne eller hur jag skulle göra med tanke på mängden stress och hur jag hade planerat att hinna läsa mer.

Holmström är ändå glad över hur skolan skötte proven trots att den nya tidtabellen och stressen definitivt påverkade hennes provresultat.

Cizinauskas går i Kauniaisten lukio och känner sig lyckligt lottad eftersom bara ett av hans prov tidigarelades med en vecka. Han tror inte att vårens abiturienter haft det hemskt mycket svårare än abiturienter under tidigare år. Däremot känner han sig aningen sorgsen.

– Det har inte just blivit några festligheter efter studentproven och på grund av den aktuella situationen är stämningen inte ledig fast skolan tagit slut. För många verkar det också vara svårt att traditionella studentfester och den gemenskap de medför faller bort.

Osvald Cizinauskas.

Både Holmström och Cizinauskas planerar att ordna sina studentfester på hösten. I motsats till Cizinauskas tror Holmström att den här vårens abiturienter nog har haft det svårare – både när det gäller studentprovet och intagningarna till högskolor.

– Vi abir har levt hela våren i konstant ovetande och stress över hur våra framtida studieplatser kommer fyllas. Utöver det har vi varit tvunga att inhibera eller flytta flera traditionella tillställningar så som lärarmiddagen, dimissionen och studentmiddagen. Det är självklart mycket tråkigt eftersom det är något de flesta har väntat på hela gymnasietiden.

Båda abiturienterna lyckas ändå hitta något positivt i hur abivåren utspelat sig för deras del. Holmström berättar att hon haft mycket tid att förbereda sig på eventuella urvalsprov. Hon har inte träffat några kompisar alls under undantagstillståndet och därför tror hon att studentfestligheterna på hösten kommer att kännas ännu bättre.

För Cizinauskas har undantagstillståndet betytt mera tid för bland annat friluftsliv.

– Positivt är också det att jag knappast kommer att glömma vilken vår jag blev student.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *