| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Abiturienttien vaikea kevät jatkuu, juhlat jäävät pitämättä

Ylioppilasjuhlien peruuntumiset hillitsevät abien iloa valkolakista. Mutta he näkevät myös myönteisiä asioita keväässä.

Abiturienteilla Amanda Holmström ja Osvald Cizinauskas on ollut stressaava kevät. Ylioppilaskirjoitukset vietiin läpi hurjaa vauhtia lähestyvän koronavirusepidemian takia. Mutta heti kirjoitusten jälkeen edessä oli yhtäkkinen pysähdys. Useimmat perinteisistä abiturienttien toimista ja touhuista jäivät tekemättä tänä vuonna. Se on ikävää, pohtivat abit.

Amanda Holmström.

Holmström käy Grankulla samskolanin lukiota ja joutui kärsimään tosi rankasti, kun useimpia kokeista aikaistettiin. Yhtäkkiä hän huomasi ajautuneensa tilanteeseen, että joutui viikon aikana kirjoittamaan neljä erilaista koetta: kemian, matematiikan, fysiikan ja englannin.

– Aloin pohtia, jos jättäisin jonkun aineista väliin, tai kuinka minun pitää toimia stressin määrää ajatellen, ja kuinka olin suunnitellut, että ehdin lukea lisää.

Holmström on kuitenkin iloinen, miten koulu hoiti kokeet uudesta aikataulusta huolimatta, ja stressi varmasti vaikutti hänen koetuloksiinsa.

Cizinauskas käy Kauniaisten lukiota ja koki olleensa onnekas, koska vain yksi hänen kokeistaan aikaistettiin viikolla. Hän ei usko, että kevään abiturienteilla on ollut paljonkaan vaikeampaa kuin aiempien vuosien abeilla. Sen sijaan hän on hieman surullinen.

– Meillä on ollut vain muutamia juhlia ylioppilaskokeitten jälkeen, ja nykytilanteen takia ei tunnelma ole ollut vapautunut, vaikka koulu on päättynyt. Moni kokee myös vaikealta sen, että perinteiset ylioppilasjuhlat ja siihen liittyvä yhteenkuuluvuuden tunne jäävät pois.

Osvald Cizinauskas.

Sekä Holmström että Cizinauskas aikovat järjestää omat ylioppilasjuhlansa syksyllä.

Holmström uskoo päinvastoin kuin Cizinauskas, että kevään abeilla on ollut vaikeampaa sekä kirjoituksia ja korkeakouluihin pääsyä ajatellen.

– Olemme eläneet koko kevään jatkuvassa epävarmuudessa ja stressissä siitä, miten opiskelupaikat tulevaisuudessa täytetään. Tämän lisäksi meidät on pakotettu perumaan tai siirtämään useita perinteisiä tilaisuuksia kuten opettajapäivälliset, koulun päätöstilaisuuden ja oppilaspäivälliset. Ilman muuta tämä on hyvin surullista, koska moni on odottanut näitä koko lukioajan.

Molemmat abiturientit löytävät myös myönteistä siinä, miten abikevät on edennyt loppuun heidän osaltaan. Holmström kertoo, että hänelle jäi runsaasti aikaa valmistautua tuleviin pääsykokeisiin. Hän ei ole tavannut tovereitaan ollenkaan poikkeusolon aikana ja siksi hän uskoo, että ylioppilasjuhlat syksyllä tuntuvat entistä mukavammalta.

Cizinauskasille poikkeusolo on merkinnyt lisää aikaa muun muassa ulkoilemiselle.

– Myönteistä on myös se, että tuskin unohdan, minä vuonna kirjoitin ylioppilaaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *