| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kolumnen: Mentala hälsan viktig i kris

”Det här är som en mardröm man önskar tar slut.” Så träffande beskriver en anhörigvårdare situationen som coronaviruset lett till.

Vi är oroliga för våra anhöriga, speciellt de som är på vårdhem, och nu vill vi på alla sätt försöka skydda dem från smitta.

Kroppens naturliga reaktion i en hotande situation är att höja stressnivån. Det hjälper oss att klara oss. Orosnivån varierar däremot mellan människor. Man kan och det lönar sig att granska sin egen orosnivå eftersom det påverkar hur man orkar och klarar sig i vardagen.

Det lönar sig att granska det man själv är orolig för och dela det med sina anhöriga. Att sätta ord på sin oro lättar. Men även här är vi naturligtvis olika. För vissa kan det lätta på ångesten genom att göra saker. Ett bevisligen fungerande sätt att klara sig i exceptionella förhållanden är ändå att fortsätta med sina vardagsrutiner.

Det är viktigt att vi får tillräckligt med rätt information om läget men samtidigt är det också viktigt att begränsa informationsflödet och grubblandet i synnerhet före läggdags.

Isolering leder till ensamhet. Nu är vi ändå tvingade till isolering för att kunna skydda medmänniskor.

De senaste veckorna har ändå visat att människan är smart och kreativ. Vetskapen om att vaccin och läkemedel utvecklas i snabb takt runt om i världen ökar trygghetskänslan. Med hjälp av olika slags begränsningsmetoder har man kunnat kontrollera sjukdomens spridning. Människorna har snabbt hittat nya metoder att hålla kontakt och hålla uppe samhällets funktioner.

Ur individens synvinkel kan isolering snabbt leda till en sämre funktionsförmåga. Därför kan man inte nog betona betydelsen av att all slags motion för den mentala hälsan. Några gymnastikrörelser om dagen och utomhusvistelse inom ramen för begränsningarna hjälper att orka.

Eftersom det är förbjudet att hälsa på i vårdhemmen kan man försöka hitta på andra sätt att hålla kontakten. Ett vykort eller gammaldags brev kan glädja i många dagar. Det ersätter naturligtvis inte fysisk närhet eller beröring men ger en stark känsla av att man är nära och bryr sig om.

Precis som mardrömmen kommer den här svåra verkligheten att vika undan i något skede och vardagen fortsätter.

JORMA FALKENBERG

PSYKOLOG PÅ HÄLSOCENTRALEN

Verksamheten på Grankulla mentalvårdsteam fortsätter i vanlig ordning, men på distans.

• Hälsocentralens psykolog Jorma Falkenberg t. 050 590 7050

• Psykiatrisk sjukskötare Camilla Tarilo t. 050 411 8644

• Servicehandlare för mental- och missbrukarvård Marika Nurmijoki t. 050 435 7465 Hjälp och telefontjänster på svenska:

• Kristelefon t.09 2525 0112 • mieli.fi/sv

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *