| KAUPUNKI - STADEN

Nu får man låna böcker igen – om man beställer först

Grankulla bibliotek har nu öppnat sina dörrar för kunderna. Enligt Regionförvaltningsverkets anvisningar får biblioteken i maj bara erbjuda utlåning av material som hämtservice (fi: aineiston noutopalvelu).

 

 

I Granibibbans fall betyder det att man ska reservera de böcker man vill ha via Helmet.fi eller appen Taskukirjasto i förväg. Sedan kan man avhämta materialet man beställt i bibbans självbetjäningshylla.

– Det är enklast att beställa samtliga böcker på samma bibbakort även om det är flera olika personer i familjen som ska ha dem, berättar informatiker Maria Grundvall.

Det är enligt henne också bra om en enda person hämtar hela familjens beställningar, så behöver kunderna trängas så lite som möjligt med varandra.

Biblioteket har i maj öppet på vardagar kl. 11-17. Den första öppethållningstimmen kl. 11-12 är i första hand reserverad för dem som hör till en riskgrupp.

Större delen av biblioteket är avstängt för kunderna ännu i maj. Det går än så länge inte att göra mycket annat än att hämta reserveringar och returnera gamla lån. Varken datorn eller kopieringsmaskinen får användas, och man får inte stanna för att läsa tidningar.

Ett litet urval nyheter och bestsellers finns framsatta för att kunderna ska kunna välja bland dem. Alla reservationer, också sådana som tidigare funnits bakom disken, är framsatta i den nya självbetjäningshyllan och märkta med tydliga skyltar.

– Vi hoppas att kunderna i så stor utsträckning som möjligt använder sig av självbetjäning, det vill säga reserverar böcker på nätet och lånar själva via automaten, säger Maria Grundvall.

Hon poängterar att man på det här sättet vill göra verksamheten så säker som möjlig för både kunder och personal. För att låna i låneautomaten behöver man bibliotekskortet och sin pin-kod. Den som har glömt sin pin-kod kan beställa en ny via inloggningssidan på Helmet.fi.

Bibbans distansservice finns fortsättningsvis kvar för kunderna. Den som vill ha hjälp kan ringa upp personalen på nummer 050 411 6504 eller maila kirjasto@kauniainen.fi.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *