| KAUPUNKI - STADEN

”Poikkeusolo ei ole helppoa nuorillekaan”

Kaupungin nuorisotyöntekijä työskentelee täysillä myös virusepidemian aikana. Läsnäoloon netissä keskitytään nykyisin enemmän.

Poikkeusolo ei ole pysäyttänyt nuorisotyöntekijöitten toimintaa kaupungissa, päinvastoin. Kiertoajeluitten rinnalla on annettu enemmän painoa nettiin, koska nuorisotalo on ollut suljettuna.

– Pidämme yhteyttä nuoriin omien kanaviemme avulla sosiaalisessa mediassa ja olemme myös aloittaneet keskustelupalvelun, johon nuoret voivat kirjautua sisään ja jutella keskenään esimerkiksi päivän kulusta tai asioista, joita he pohtivat. Palvelin on hieman kuin virtuaalinen nuorisotalo, kertoo nuorisotyöntekijä Jens Almark.

Sen lisäksi että nuorisotalo on täytynyt pitää suljettuna, on yksi kesäleireistä jo peruttu, ja myös kesän muita nuorisoleirejä saattaa odottaa sama kohtalo.

Kierroksillaan kaupungilla Almark ja työtoveri Jani Mäkiö yrittävät saada selville, että nuorilla ovat asiat hyvin. He tuntevat paikat, joissa nuoret yleensä tapaavat, mutta tänä aamupäivänä on hiljaista eri paikoissa. Skeittipuistossa kuitenkin törmää varmasti nuoriin.

– Katsotaanpa olisiko Romeo ja hänen toverinsa täällä tänään, sanoo Mäkiö ja löytää pojat lautoineen puistosta.

Romeo Lindholm ja Eddie Meinander ovat puistossa skeittailemassa lähes joka päivä. Erityisen paljon lautailua on ollut viime aikoina, koska poikkeusolon takia monet muut harrasteet ovat tauolla.

– Minusta kaikki on sujunut hyvin skeittipuistossa, vaikka nuorimmat lapset ovat toisinaan hieman ärsyttäviä, Lindholm sanoo ja käyttää tilaisuuden hyväkseen kertomalla mielipiteensä, millä tavoin puistoa voidaan parantaa.

Almark ja Mäkiö kuuntelevat mielellään nuorten parannusehdotuksia ja yrittävät toteuttaa heidän ajatuksiaan. Tämä kertoo nuorille, että kaupunki kuulee heitä, sanoo Mäkiö.

Nuorisotyössä on hyvin tärkeää, että näkyy säännöllisesti kaupungilla ja paikoissa, joissa nuoret kokoontuvat. Tällä tavalla rakennetaan luottamusta nuorisotyöntekijöitten ja nuorten välillä.

Poikkeusolon takia on oltu huolestuneita, että nuoret kokoontuvat suuriin ryhmiin eivätkä kunnioita ohjeistusta. Myös nuorisotyöntekijät ovat keskustelleet kysymyksestä. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ottaa rakentavalla tavalla asia esille nuorten kanssa, he sanovat.

– Pitää olla vähän pelisilmää. Ei tämä ole helppoa nuorillekaan. Jos raja on kymmenen ihmistä samassa paikassa, meidän on hyvin vaikeaa mennä sen 11:nnen luo ja sanoa, että sinun pitää lähteä pois. Me toimimme niin, että selitämme ja keskustelemme nuorten kanssa. Mutta sääntöjen pitää tulla kodista, Mäkiö sanoo.

Kuvateksti:

Romeo Lindholm harrastaa skeittausta ja kertoo tässä Jani Mäkiölle miten skeittipuistoa voidaan parantaa. Taustalla on nuorisotyöntekijöitten sininen pakettiauto, joka on tullut tutuksi kaupungin nuorille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *