| KAUPUNKI - STADEN

”Undantagsläget inte lätt för de unga heller”

Stadens ungdomsarbetare jobbar för fullt också under virusepidemin. Närvaron på nätet har nu högre fokus.

Undantagsläget har inte satt stopp för ungdomsarbetarnas verksamhet i staden, tvärtom. Nu har man vid sidan av rundåkningarna också fått sätta mer fokus på nätet, eftersom ungdomsgården måste hållas stängd.

– Vi har kontakt med ungdomar via våra kanaler på sociala medier och har också startat en Discordserver där unga kan logga in och prata med varandra om till exempel sin dag eller saker de tänker på. Servern är lite som en virtuell ungdomsgård, säger ungdomsarbetaren Jens Almark.

Utöver att ungdomsgården måste hållas stängd har också ett sommarläger redan inhiberats och även resten av sommarens ungdomsläger riskerar att gå samma öde till mötes.

På sina rundturer i staden försöker Almark och kollegan Jani Mäkiö hålla koll på att ungdomarna har det bra. De känner de vanligaste platserna unga brukar samlas vid, men den här förmiddagen är det tyst på många ställen. I skateparken är det ändå garanterat att man stöter på unga.

– Vi ska se om Romeo och hans kompisar skulle vara där i dag, säger Mäkiö och mycket riktigt hittar vi pojkarna med sina skateboardar i parken.

Romeo Lindholm och Eddie Meinander åker skateboard i parken nästan varje dag. Speciellt mycket åkande har det blivit den senaste tiden då andra hobbyer håller paus på grund av undantagstillståndet.

– Jag tycker allt har gått bra i skateparken, fast de yngre barnen är lite irriterande ibland, säger Lindholm och passar på att ge sin syn på hur parken kunde förbättras.

Almark och Mäkiö tar gärna emot förbättringsförslag av ungdomarna och försöker också förverkliga idéerna. Det visar åt de unga att deras röst hörs i staden, menar Mäkiö.

En mycket viktig bit av ungdomsarbetet är att synas regelbundet i staden och på de platser som ungdomarna samlas vid. På det viset byggs tilliten upp mellan ungdomsarbetarna och ungdomarna.

Med anledning av undantagstillståndet har det funnits en oro om att unga samlas i stora grupper och inte respekterar riktlinjerna. Även ungdomsarbetarna har diskuterat frågan. I sådana situationer är det viktigt att ta upp saken med ungdomar på ett konstruktivt sätt, menar de.

– Man måste ha lite spelöga, det här läget är inte lätt för unga heller. Om begränsningen är tio personer på en plats är det väldigt svårt för oss att gå fram till den elfte och säga att du måste gå iväg härifrån. Det vi gör är att förklara och diskutera med de unga. Men reglerna borde komma hemifrån, säger Mäkiö.

Bildtext:

Romeo Lindholm åker ofta skateboard och ger här Jani Mäkiö sin syn på hur skateparken kunde förbättras. I bakgrunden ungdomsarbetarnas blåa skåpbil som blivit välkänd bland de unga i staden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *