| KAUPUNKI - STADEN

Stort intresse när staden delade ut trädplantor

Staden delade den 6–7 maj ut små trädplantor till intresserade Grankullabor som vill plantera träden på sin egen gård. Plantorna delades ut av stadens egen cykelburna ”trädkurir”. 

Kaunis Grani träffar stadens miljöchef Anna-Lena Granlund-Blomfelt när hon cyklar ut med plantorna till stadsborna den 6 maj. Då hade hon delat ut till 50 hushåll – max 3 plantor per hushåll.

– Vi har fått in närmare 170 anmälningar, så jag har en del att cykla ännu, säger hon.

Projektet är en del av det klimatneutrala Grankulla. Staden vill att tomterna med sina träd ska hjälpa till att binda koldioxid, men också att den gröna och lummiga villamiljön på detta vis förstärks.

– Stadsträdgårdsmästare Emmi Silvennoinen och underhållningsträdgårdsmästare Minna Aavalehto kom på idén att plantor kunde delas ut under Granidagen och när den blev inhiberad så gjorde vi så här istället.

Det är första gången projektet ordnas. Anna-Lena Granlund-Blomfelt är överraskad över det stora intresset.

– Eventuellt blir det en fortsättning på projektet framöver, säger hon.

Plantorna levererades försedda med mottagarens namn och planteringsråd till deras postlåda, eller till nedre trappdörren för dem som bor i höghus. De plantor som blir över kommer att planteras ut i stadens skogar och grönområden. Tidigare i våras skulle staden tillsammans med Rotary ha ordnat ett öppet planteringstalko invid Gallträsk, men detta blev tyvärr också inhiberat på grund av  coronavirusepidemin.

–  Istället har underhållningsträdgårdsmästere Minna Aavalehto tagit an sig det planteringsarbetet och planterat bland annat ett par hundra bok- och klibbalsplantor samt ungefär lika många tallplantor, berättar Anna-Lena Granlund-Blomfelt. 

Så här många plantor har staden beställt, av dessa kommer invånarna att plantera ungefär följande antal (antalet  inom parentes).

450 stl ek  (150)

200 st gran (90)

150 st tall (90)

100 st lärkträd (100), Lärkträdet var det populäraste trädet, de plantorna gick snabbast åt.

100 st masurbjörk (100).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *