| URHEILU - IDROTT

Fotbollsserierna sparkar igång i juni – GrIFK spelar under Jari Europaeus ledning

Nya tränaren Jari Europaeus skulle säkert ha velat ha en lite annan träningsstart i sin nya klubb. Men coronaviruset satte i mars ett oväntat stopp för idrotten.

Spelarna fick visserligen träningsprogram av tränaren men det största ansvaret föll på dem själva.

– Jag hoppas att var och en har kunnat och orkat jobba ensam med bra inställning.

En av de första fotbollsserierna som sätter igång är Herrtvåan där Grankulla IFK inleder säsongen den 13.6. Eftersom man kom ordentligt igång med lagträningarna först i början av juni hoppades Europaeus på att Tvåan i likhet med Tipsligan inte skulle ha börjat förrän i juli.

– Det som är bra är att vi alla är i samma läge och alla har fått vara tillsammans lika länge.

Rutinerad tränare

Europaeus är rutinerad både som tränare och spelare. Han är bäst ihågkommen i Finland som landslagsspelare i framför allt HJK. Han spelade också ett slag i Sverige under sin långa karriär. Förra säsongen var Europaeus i FC Espoos träningsledning i Tvåan. Utöver det har han också varit chefstränare både i Tipsligan och Ettan.

Lagets manager är Petter Mayer, som också spelat i GrIFK i många år. Han berättar att projektet fått en bra start.

– Euffa är erfaren och har ett bra grepp om gruppen. Rutinen lyser igenom i allt han gör.

Årets säsong spelas med avvikande seriesystem.

Europaeus har trivts i Grankulla och han berömmer träningsförhållandena. Under vintern tränade laget i fotbollshallen och centralplanen med omgivningar utgör bra förhållanden för laget.

– Träningsförhållandena kunde inte vara bättre.

Ungdomar får chansen

GrIFK har en smal trupp. Nya spelare är Sami Stam och Teemu Koski från FC Espoo. De är ett alternativ i mittfältets mitt och på flankerna. Av de egna ungdomarna har Noa Maxwell tränat med laget och kämpar enligt Europaeus på allvar om en plats i öppningselvan. Enligt tränaren kommer ungdomarna att få chanser att visa vad de kan i sommar. Det är viktigt att löftena ser att det i den egna klubben finns möjlighet att spela i representationslaget, uppger Europaeus.

Årets säsong spelas med avvikande seriesystem. Lagen i en zon spelar en enkel serie och utöver det spelar de en dubbel serie i en lokal minizon. I GrIFK:s minizon spelar också Atlantis, FC Espoo och HJK Klubi 04.

Grankulla IFK:s säsong i herrarnas Tvåa börjar lördagen den 13.6 borta mot Ilves/2. Första hemmamatchen spelas onsdagen den 17.6, då GrIFK möter HJS Akatemia.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *