| KAUPUNKI - STADEN

Energiankulutuksen piilosyöpöt yllättivät – Kaituen perhe osallistui Kestävien elämäntapojen kiihdyttämö -hankkeeseen

Kiihdyttämö-hankkeessa kannustettiin perheitä pienentämään hiili- ja materiaalijalanjälkeään kohti ilmastoystävällisempiä ja kestäviä elämäntapoja.

Kuukauden mittaiseen kokeilujaksoon osallistuneet perheet asettivat kukin omat tavoitteensa hiilijalanjäljen pienentämiseen ja tekivät suunnitelman tähän pääsemiseen. Hanke toteutettiin kaupungin ja yhteistyökumppaneiden tuella ja on osa Kauniaisten hiilineutraalitavoitetta 2035.

– Perheet olivat lähtökohdiltaan kovin erilaisissa tilanteissa – toiset vasta-alkajia, toiset jo pidemmän aikaa ekotekoja toteuttaneita. Projektin aikana perheet vähensivät ilmastopäästöjä keskimäärin 26 %. Tämä on hyvä tulos, sillä hankkeeseen osallistuvien kuntien ilmastopäästövähennykset olivat keskimäärin 13 %. Monille tuli yllätyksenä energiaa kuluttavat piilosyöpöt – suurimpina veden- ja sähkönkulutus. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että yhden asteen pudotus huonelämpötilassa laskee lämmityksen energiankulutusta noin 5 % – kolmen asteen pudotus siis jopa 15 %, Kauniaisissa ympäristötoimen ympäristöasiantuntija Anna Sjövall kertoo.

Anna Sjövall.

Yksi osallistuvista perheistä oli Kaituen perhe Espoon Kuurinniitystä. Perheen äiti Merja Kaitue kuuli kiihdyttämöstä ja koska Espoossa ei vastaavaa projektia järjestetty, hän pyysi ja pääsi mukaan Kauniaisten hankkeeseen. Perheeseen kuuluvat yrittäjänä toimiva Merja-äiti, tyttäret Klaara (14 v) ja Vilma (11 v) sekä Miina-koira.

– Perheemme hiilijalanjäljen kartoittaminen ja systemaattinen vähentäminen alkoi jo pari vuotta sitten. Sitä ennen olimme perheenä melkoinen energiasyöppö. Kiihdyttämö-hanke olisi saanut tulla elämäämme jo aikapäiviä sitten. Sen kautta saimme mittavan tietopaketin asioista – samaa tietoa, jonka etsimiseen olin käyttänyt tuntitolkulla aikaa. Emme suhtautuneet hiilijalanjäljen vähentämiseen mitenkään tiukkapipoisesti. Tavoite oli pienin arjen teoin ja mukavuustasosta tinkimättä vähentää perheemme ilmastonkuormittavuutta niin kestävälle tasoille kuin suinkin. Tytötkin lämpenivät mukaan, vaikka alkuun pitivät asiaa äidin ”hippijuttuna”. Lopullinen niitti oli kiihdyttämö-hanke, joka sitoutti meidät yhteisiin tavoitteisiin, koska laadimme ne yhdessä, teimme tiekartan tavoitteisiin pääsemiseksi ja mietimme, mitä tekoja toteutamme yhdessä ja kuka vastaa jonkun määrätyn osa-alueen edistämisestä, Merja kertoo.

Klaara (vas.) ja Merja Kaitue sekä Miina-koira.

– Aluksi oli vähän jännittävää lähteä Kiihdyttämö-hankkeeseen mukaan, mutta ei se sitten niin paha ollutkaan, koska olimme jo tottuneet tekemään ekologisempia valintoja, Klaara kertoo. Tiekarttaa oli kiva suunnitella yhdessä. Se oli hyvä ja simppeli tapa hahmottaa mihin kaikkeen voi vaikuttaa ja miten mitata omia tekoja. Olen vähentänyt lihan ja eläinperäisten tuotteiden syöntiä. Yritän muistaa sammuttaa valot aina kun lähden huoneesta. Ostan aiempaa enemmän asioita kierrätettynä ja katson aina, löytyykö haluamani tuote jostain käytettynä ennen uuden ostamista. Koulumatkat Kauniaisiin teen joko kävellen tai pyörällä. Kiihdyttämöhankkeessa sain kokeilla sähköpyörää viikon ajan. Se oli kivaa! Olin ajatellut ostaa skootterin, mutta ehkä hankinkin sähköpyörän.

Tyttöjen harrastukset ja eläinperäisisten tuotteiden vähentäminen ovat olleet haasteellisinta.

– Kasvistuotteita on jo tosi hyvin kaupoissa, mutta vegaaniruokia on vähän vaikeampi löytää. Vilman jalkapallo ja Klaaran salibandy sekä ratsastus osoittautuivat laskelmissa perheemme isoimmiksi hiilijalanjäljen aiheuttajiksi. Toivoisin, että harrastetarjoajat kiinnittäisivät jatkossa enemmän huomiota tilojen ekologisiin asioihin – esimerkiksi harrastushallien lämmitys voisi olla yksi tällainen. Näihin emme voi itse vaikuttaa, emmekä halua luopua tytöille rakkaista harrastuksista, Merja kertoo.

– Arvioisin, että hiilijalanjälkemme on vähentynyt noin puolella parin vuoden aikana. Suurimmat säästöt tulevat sähkön- ja vedenkulutuksen, autokustannusten sekä ruokahävikin vähentymisen myötä.

Kaituen perheen ekoteot

 • Sitran elämäntapatesti antoi vinkkejä alkuun pääsyyn
 • siirryimme 100 % ekosähköön
 • vaihdoimme auton biokaasuautoksi
 • äiti lopetti lihan syönnin, tytöt vähensivät yhteen kertaan viikossa
 • eläinperäisisten elintarvikkeiden vähentäminen
 • luomu-ruokaan siirtyminen
 • materiaalien kierrätys tavarahankinnoissa ja roskien lajittelun tehostaminen
 • kertakäyttöisten tuotteiden minimointi sekä kotona että mökillä
 • turhien valojen sammuttaminen n turhan veden valuttaminen

Hankkeen myötä tulleita uusia ekotekoja – hiilijalanjälki väheni 22 %

 • lentomatkustamisen lopettaminen
 • ilmalämpöpumpun hankinta
 • lähiruuan suosiminen
 • ruokaostoksissa tarkkailemme niiden alkuperää ja hiilineutraalisuutta
 • ruokaboksi-toimitukset ruokahävikin vähentämiseksi
 • hävikkiuhan alla olevien ruokatuotteiden hankkiminen nettikaupasta
 • automaattisella valokatkaisimella olevien jatkojohtojen hankinta
 • materiaalihankinnoissa sitouduimme ostamaan 80 % käytettynä

Tulevaisuuden suunnitelmissa

 • aurinkopaneelien hankinta mökille
 • muuttaa neliöiltään pienempään asuntoon
 • 2030 tavoite vähentää hiilijalanjälkeä 40 %

Kiihdyttämö-hanke on tarkoitus toteuttaa uudestaan alkusyksystä 2020. Jos kiinnostuit, ota yhteys Anna Sjövalliin viimeistään elokuun loppuun mennessä joko puhelimitse p. 044 017 0023 tai sähköpostitse ymparistotoimi@kauniainen.fi

Ilmoittautuminen: www.kauniainen.fi/kiihdyttamo

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *