| URHEILU - IDROTT

Handboll: Johanna Hilli flyttar hem till GrIFK

GrIFK stärker sitt lag inför kommande säsong med en av FM-seriens mest lyskraftiga stjärnor, landslagsspelaren Johanna Hilli.

– Det känns roligt att vara tillbaka och spela för min fostrarförening, säger Johanna Hilli. Plötsligt får jag en helt ny roll, som en av de äldsta i laget.

26-åriga mittnian Johanna Hilli inledde sin handbollskarriär i Grankulla IFK när hon var sju år gammal. År 2013 avslutade GrIFK säsongen med silver, med Gutte Ahlroos och Birgitta Lindholm som tränare. Också Carolina Rehnberg var med i silverlaget. Inför säsongen 2013-2014 åkte Johanna Hilli till Sverige för att spela handboll i Allsvenskan.

– Jag hade precis gått ut gymnasiet och ville prova på nya utmaningar, säger Hilli.

När hon kom tillbaka till Finland säsongen 2015-2016 hade GrIFK inget eget damlag. Hilli började i HIFK, där hon hann spela fyra säsonger innan det bar av till Sverige igen. Säsongen 2018-2019 spelade Hilli i svenska Elitserien och förra säsongen spelade hon igen för HIFK. Nu är hon tillbaka i Grankulla IFK.

– Jag fick ett lockande erbjudande att återvända till Grani. Föreningen sökte ny verksamhetsledare och jag fick jobbet. Därför blev det också naturligt att spela i GrIFK Damer.

Johanna Hilli har otaliga meriter i bagaget. Med sina 196 spelade FM-matcher och över 1200 mål är hon ett erfaret och starkt tillskott i laget. Hon var överlägsen etta i FM-seriens skytteliga, med 170 mål och 39 sjumetersmål när säsongen 2019-2020 avbröts. Hon valdes till All Stars mittnia med över 50 procent av rösterna, utsågs till LähiTapiolas stjärnspelare med överlägsna 41 stjärnor och har varit en av HIFK:s ledande spelare i flera år. Hilli tog plats i landslaget redan år 2010.

Ungt och träningsvilligt lag

Efter en lång vår av individuell träning har Granidamerna börjat träna tillsammans igen. Också Hilli har hunnit vara med på några träningar.

– Det här är en rolig och utmanande upplevelse, säger Hilli. Jag var glatt överraskad över att se hur jämn och bra fysik spelarna har. Det är ett träningsvilligt lag.

Hon känner en del av laget, eftersom hon har tränat 99-01 -födda spelare. Dessutom har hon spelat med Carolina Rehnberg tidigare.

– Grani är ett relativt ungt lag, som spelar med högt tempo. Bara vi hinner få lite mera tid tillsammans och får alla bollar och sitta kommer vi att utmana de andra lagen, säger Hilli.

GrIFK Damers huvudtränare Gustaf “Gutte” Ahlroos är nöjd

– Jag känner ju Johanna väldigt bra, jag tränade henne så gott som alla hennes juniorår i Grani. Hon tillför massor av rutin, fler möjligheter i anfallet och hon är en stark målgörare, säger Gutte Ahlroos.

Han ser fram emot den kommande säsongen.

– Det ska bli roligt att se hur Johannas erfarenhet påverkar laget. Under förra säsongen blev matcherna jämnare an efter som säsongen fortskred.

När förra säsongen avslutades i förtid, låg GrIFK på fjärde plats i FM-serien. Lagets spelglädje och utveckling reflekterades också i publikmängden, GrIFK Damer har nästan dubbelt så höga publiksiffror som hela damserien i medeltal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *