| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Terveysasemalla päivitetään nyt hoitosuunnitelmia

Pitkäaikaissairauksia sairastavien henkilöiden käynnit terveysasemalla ovat covid-19 pandemiakevään takia vähentyneet valtakunnallisesti. Sama ilmiö on todettavissa Kauniaisissa.

Lääkäreillä on nyt huoli potilaista, jotka jäävät hoitamatta. Suomalaiset ovat peruuttaneet lääkärikäyntejään ja päivystyspoliklinikoilla on jo huomattu, että potilaat eivät mielellään hakeudu hoitoon vaarallistenkaan oireiden kanssa. Tämän on pelätty lisäävän mm. aivohalvauksien ja sydäninfarktien määrää. On tärkeää, että erityisesti akuuteissa oireissa, kuten (rintakipu, halvausoireet), hakeudutaan hoitoon viipymättä. Riski menehtyä koronaan on arvioitu olevan keskimäärin noin 0,2 %, mutta hoitamattomassa sydäninfarktissa kuolleisuus voi olla jopa 30–50 %.

Hoitoon hakeutumisen välttämisen tärkeimpänä syynä on arveltu olevan riskiryhmille asetetut suositukset pidättäytyä sosiaalisista kontakteista ja mahdollinen tartuntariski vastaanotoilla. Samasta syystä myös muu kodin ulkopuolella tapahtunut aktiviteetti on merkittävästi vähentynyt. Säännöllisten liikuntaharrastusten väheneminen on näkynyt jo vastaanotoilla mm. lisääntyneinä kaatumistapaturmina.

Terveysasemalla kannetaan nyt huolta erityisesti ikäihmisten peruskunnosta ja pitkäaikaissairauksien hoitotasapainosta. Potilassumaa pyritään vähentämään aktiivisella tiedottamisella ja ennakoivilla yhteydenotoilla.

Kaikille fysioterapian voima-tasapaino- ja neuro-ryhmäläisille on huhtikuun aikana lähetetty kotiharjoitteet ja linkkejä nettisivuillamme oleviin jumppavideoihin. Lisäksi on kannustettu päivittäiseen kävelyyn ja tiedotettu mm. liikuntatoimen järjestämistä parvekejumpista. Terveysasemalla on turvallista käydä yksilöllisessä fysioterapia-ohjauksessa ja arviossa mahdollisen toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi.

Hoitosuunnitelmat ajan tasalle

Pitkäaikaissairaiden hoitokäyntien sumaa odotetaan jo alkusyksylle. Kysyntäpiikin tasaamiseksi on terveysasemalla ryhdytty päivittämään mm. verenpainetautia sairastavien potilaiden hoitosuunnitelmia. Osa potilaista on saanut tekstiviestillä tai kirjeitse tiedon päivitetystä suunnitelmasta, jossa elintapaohjeiden ohella otetaan kantaa seurantatarpeeseen, hoitotavoitteisiin ja lääkehoidon jatkumiseen. Tässä yhteydessä voidaan myös uusia lääkereseptejä. Potilaiden vastaanoton tarvetta arvioidaan yksilöllisesti ja hoitosuunnitelmassa tarjotaan mahdollisuutta keskustella ammattilaisen kanssa suunnitelmasta. Hoitosuunnitelma on potilaalle maksuton.

Niille potilaille, joiden hoitosuunnitelman laatimisessa lääkärin tai hoitajan tilannearvio ja yhteinen keskustelu esim. hoitosuunnitelman tavoitteista on tarpeen, vastaanottokäyntejä on nyt hyvin tarjolla. Vastaanotto ja hoito voidaan toteuttaa terveysasemalla turvallisesti. Infektiovastaanotto toimii vastaanotosta erillisessä tilassa, erillisellä sisäänkäynnillä, jolloin kontaktit infektio- oireisiin potilaisiin voidaan kokonaan välttää. Olemme aloittaneet terveysasemalla etävastaanotot, jolloin pidemmällä puhelinajalla voidaan hoitaa vastaanotolla hoidettavia asioita rauhallisella aikataululla.

Verenohennuslääkkeiden vaihtokampanja

Osana sydän- ja verisuonitautien hoitosuunnitelmien päivitystä terveysasemalla tarkastellaan myös eteisvärinäpotilaiden lääkityksen muutostarpeita. Nykytietämyksen mukaan verenohennuslääkkeenä käytettävä Marevan kannattaa heillä vaihtaa uuteen ns. suoraan verenohennuslääkkeeseen, mikäli hoitotasapaino ei ole riittävän hyvä eikä esteitä vaihdolle ole. Tällöin uudet lääkkeet tarjoavat paremman suojan aivohalvauksia vastaan. Lisäksi niiden vaatima seurantatarve on vähäisempi.

PIA HÖGLUND

JOHTAVA YLILÄÄKÄRI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *