| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Masar: Soten rahoitusratkaisu vieläkin katastrofaalinen

Hallitus on saanut valmiiksi sote-uudistuksen linjaukset, joiden pohjalta uudistuksen valmistelua jatketaan. Sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksen lakiluonnokset on tarkoitus antaa lausuntokierrokselle vielä kesäkuun aikana.

Soteasioita hoitaa tulevaisuudessa 21 maakuntaa + Helsinki ja ehdotus pitää sisällään erityisratkaisun Uudellemaalle. Kauniainen kuuluisi Läntiselle Uudellemaalle.

Kaupunginjohtaja Christoffer Masar, miten kommentoit ministerityöryhmän uutta ehdotusta, ja mitä sanot päätöksestä Uudenmaan osalta?

– Ratkaisu vastaa rakenteeltaan aluejakoa, jota Uudenmaan kunnat ovat toivoneet, toisin sanoen Uudenmaan osalta neljää hoivamaakuntaa ja Helsinkiä, vaikka kunnat maakunnan sijaan olisivat toivoneet kuntayhtymiin perustuvaa mallia. Kauniainen kuuluu ehdotetussa mallissa Länsi-Uudenmaan hoivamaakuntaan.

Ehdotettu rahoitusmalli on hänen mukaansa ikävä kyllä yhtä katastrofaalinen Kauniaisille kuin vastaava ehdotus edellisellä hallituskaudella olisi ollut. Kaikkien kuntien kunnallisveroprosentteja alennetaan 12,63 %-yksikköä riippumatta siitä kuinka suuria sosiaali- ja terveydenhoitokulut ovat eri kunnissa ja kuinka arvokas kunkin kunnan veroprosenttiyksikkö on suhteellisesti.

– Kuntakohtaisia muutoksia rajoitetaan 5 vuoden porrastetulla siirtymätasauksella ja toistaiseksi pysyvällä +/- 100 euron asukaskohtaisella enimmäismuutosrajoittimella. Tämä tarkoittaa käytännössä, että Kauniainen on tulevaisuudessa lähes kokonaan riippuvainen valtionosuuksista.

Mitä Kauniaisissa tapahtuu seuraavaksi?

– Koko lakipaketti lähetetään lausuntokierrokselle kuntiin, ja Kauniainen käsittelee lausuntoa nykyisten suunnitelmien mukaan kaupunginhallituksessa 7. syyskuuta ja valtuustossa 21. syyskuuta.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *