| KAUPUNKI - STADEN

Puutarhakaupungin kesässä tuoksuvat kukat ja maistuu jäätelö

Kesällä on aikaa tarkkailla perhosia, retkeillä lähimetsään ja tutustua uuteen toriin. Viihtyisällä, vastavalmistuneella keskusta-aukiollamme voi istua solisevan vesiaiheen reunalla, nauttien jäätelökioskin antimista. Toivomme lämmintä kesää!

Tänä kesänä kaupungin kukkaryhmissä hehkuu voimakas purppura

Kaupungin kesäkukkaistutukset suunnitellaan syksyisin, niiden kasvatus kilpailutetaan jo ennen joulua, ja valmiit taimet istutetaan ryhmiinsä juhannukseen mennessä. Ryhmät suunnitellaan joka vuosi erilaisiksi, ja väritkin vaihtuvat vuosittain. Tämän vuoden värivalikoimaa hallitsevat dramaattinen purppura, herkkä vaaleanpunainen, ja viileä sininen. Keltaiset kukat piristävät sommitelmia sekä amppeleissa, että maaryhmissä. Ihana kukkavene ankkuroidaan jälleen Gallträskiin. Kauniaistentien valaisinpylväiden vaihtotyön vuoksi kukkaamppeleita voi nähdä totutusta poikkeavilla paikoilla. Kaupungin kausikasvivalikoimassa on vuosittain noin 70 eri lajiketta, joten kaivatessasi tarkempaa tietoa kasvista voit kysyä asiaa kaupunginpuutarhurilta emmi.silvennoinen@ kauniainen.fi.

Koirapuisto kunnostetaan

Ymmerstanniityn koirapuistoon saadaan tänä syksynä toivottu, korkeampi aita. Aitarakenteiden ohella myös valaistusta parannetaan, ja puiston pintoja kunnostetaan. Uusi aita rakennetaan 200 cm korkeana, jolloin runsaslumisenakaan talvena ei koira kovin helposti pysty hyppäämään aidan yli.

Tutustu lähimetsään

Kasavuoren lähimetsään, kuntopolun varrelle on suunnitteilla puurakenteinen levähdyspaikka, eli laavu.

Thurmaninpuiston preeriamesiangervo (Filipendula rubra) tuottaa runsaasti siitepölyä ravinnoksi pölyttäjille.

Tarkoituksena on tarjota virkistäytymismahdollisuuksia luonnossa, matalalla kynnyksellä omassa kotikaupungissa, ilman tarvetta ajaa jonnekin pidemmälle. Laavu sopii mainiosti kävelijöiden ja päiväkoti- ja koululaisryhmien taukopaikaksi retkellä lähiluontoon. Kuntopolun varrella on jo erilaisia paikallisluonnosta kertovia kylttejä. Kauniaisten kaupungin metsiä hoidetaan 10-vuotiskausittain päivitettävän luonnonhoitosuunnitelman mukaisesti. Uuden suunnitelman laadinta on parhaillaan käynnissä. Asukkailta on jo kerätty alustavia kommentteja, ja laajempi asukaskysely järjestetään tulevana syksynä. Asiasta tiedotetaan lähempänä. Olkaa kuulolla!

Perhoset, mesipistiäiset ja hallittu hoitamattomuus

Kauniainen on yhtenä pääkaupunkiseudun kuntana sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Käytännössä myös viheralueiden intensiivisestä hoidosta ja rakentamisesta siirrytään harkitusti säästöperiaatteeseen ja suojeluun, ja menetelmiä kehitetään mahdollisimman ekologisiksi. Ne puisto- ja viheralueet, joissa liikutaan ja joissa oleskellaan aktiivisesti, hoidetaan edelleen laadukkaasti ja kestävällä tavalla. Ruohon ja luonnonkasvien voi kuitenkin antaa kasvaa korkeaksi kasvustoksi alueilla, mitä ei ole tarkoitettu oleskeluun: näitä ovat teiden ja ojien varret, sekä puiston reuna- ja vaihettumisvyöhykkeet. Kasviryhmät suunnitellaan mahdollisimman helppohoitoisiksi, ja erilaisten luonnonkasvien, eli niin kutsuttujen rikkaruohojen esiintyminen sallitaan monilla alueilla. Kaivattuja perhosia ja pölyttäjiä houkuttelevat monet kauniit niittykasvit, kuten päivänkakkarat, kissankellot, apilat, leinikit ja maitohorsma…. mutta myös parjatut voikukat ja ohdakkeet, sekä ikävästi pistävä nokkonen, joka on nokkosperhosen toukkien tärkein ravintokasvi. Monissa rikkaruohoiksi mielletyissä kasveissa elääkin monien eri perhoslajien toukkavaiheita. Tiesitkö, että ruohovartisten kasvien lisäksi monet tavalliset lehtipuut, kuten pajut, lepät, koivut, haavat, ovat tärkeä perhosten ravinnonlähde? Paju on itse asiassa yksi tärkeimpiä kasveja pieneliöille ja kevään pölyttäjille ensimmäisenä kukkijana.

EMMI SILVENNOINEN

KAUPUNGINPUUTARHURI

Thurmaninaukiolla on useita huolellisesti tehtyjä yksityiskohtia

Kirjaston edessä aakkoskivet johdattavat sisälle. Kirjasimiin on valittu monipuolisesti erilaisia kirjainleikkauksia. Erikoiskivet on toteutettu kivestä ja ruostumattomasta teräksestä.

Aukiolta löytyy kaksi erityistä puiden juuristoa suojaavaa maaritilää; yksi kirjaston edestä ja toinen aukion itäpäädystä. Erikoismaaritilöiden kuviot kunnioittavat Kauniaisista käsin vaikuttaneen Suomen puutarha-arkkitehtuurin uranuurtajan Paul Olssonin elämäntyötä ja muistuttavat puutarhakaupungin juurista. Kuvioiden aiheet on otettu Paul Olssonin suunnittelemien muotopuutarhojen muodoista, joista on muokattu oma ”Kauniainen” -maaritilä. Maaritilä on mustattua metallia.

Aukion pohjoisesta kulmasta löytyy ”lilla Grani” -leikkipaikka. Leikkiin kannustavan paikan muodostavat ovaalinmuotoinen Kauniaisten kartta sekä kolme kauniaislaisille merkittävää vanhaa rakennusta. Mitkäköhän rakennukset mahtavat olla kyseessä? Leikkipaikan rakennusten väritys on haettu alueen vanhoista rakennuksista. Gallträskin kohdalta löytyy kolme hypeltävää kiveä.

Kesä 2020:

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *