| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Studie: Barnens aktivitetsnivå har sjunkit under coronatiden

Familjerna har varit mer tillsammans, men det är svårare att motionera nu. Resultaten framgår av en enkät i andra stadiet av en stor studie förverkligad i Grankulla. I studien granskar man hur smarta apparater påverkar barn i förskoleåldern och deras familjer.

I studien deltar drygt 70 familjer.

– Det centrala målet i studien i Grankulla är att samla in familjernas observationer och väcka diskussion om hur man för barnen kan skapa en ännu tryggare väg till den digitala världen,  har Timo Vaskio, vd för Xplora Mobile, redan tidigare berättat för KG.

Coronavirusepidemin inträffade i slutet av en tre månader lång undersökningsperiod, och det märks i resultaten. Barnen längtar efter sina far- och morföräldrar samt andra närstående. Utmaningarna i familjerna under den exceptionella tiden har också gällt vardagsrutiner som upprepas och för lång tid vid skärmen kombinerat med skola hemma.

En mamma beskrev situationen så här: “Distansskola har för våra två äldsta barn inneburit klart mer datoranvändning. I den här frågan har vi varit tvungna att vara flexibla eftersom det annars inte blir något av att arbeta.”

När studien inleddes hade 83 procent av barnen ännu inte en egen telefon. Som en del av studien fick stadens förskolebarn till sitt förfogande en Xplora som är planerad som en första, trygg mobiltelefon för barn. Man kommer inte åt sociala medier eller internet via telefonen. 93 procent av föräldrarna tyckte att barnet, när det använde armbandstelefonen, inte utsattes för farligt eller skadligt innehåll.

Stegantalet minskade

Familjerna har spenderat klart mer tid tillsammans. Till vardagen hörde mer gemensam tid utomhus, skogsutflykter och brädspel. Men i studien framgick också att det varit svårt att motivera barnen att röra på sig när alla hobbyplatser varit stängda. Föräldrarna upplevde att de själva hade bråttom och att det var utmanande att hitta på nya, roliga aktiviteter för barnen: “Ibland har det varit svårt att få barnet att röra på sig ensamt medan föräldrarna jobbar.”

Timo Vaskio är inte överraskad över svaren.

– I armbandstelefonerna finns stegräknare och vi har med oro lagt märke till att barnens dagliga stegantal har sjunkit med i snitt 25 procent i hela landet under coronakrisen. Föräldrarna har gjort ett gott jobb i svåra förhållanden och vi började fundera på hur vi skulle kunna stödja familjerna i den här frågan. Därför har vi startat i samarbete med tränare och Verkkokauppa.com inlett motionsutmaningen 10 Moves.

Fysioterapeuten Minna Ojajärvi tänder verkligen på idén.

-Det är verkligen fint att få vara med. I utmaningen lär man sig tio rörelser som det vore bra för varje barn och vuxen att kunna. Rörelserna är roliga, trygga och du behöver inget annat än din kroppsvikt för att utföra dem. Vi vill utmana alla att delta, säger hon.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Du kan ladda ner och printa 10 Moves-korten här 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *