| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Tutkimus: Lasten aktiivisuustaso on laskenut poikkeusaikana

Perheiden yhteinen aika on lisääntynyt, mutta liikunnan harrastaminen on nyt haastavampaa. Tulokset ilmenevät Kauniaisissa toteutettavan suurtutkimuksen toisen vaiheen kyselystä, joka tarkastelee älylaitteiden vaikutuksia esikouluikäisiin ja heidän perheisiinsä.

Mukana tutkimuksessa on runsaat 70 perhettä.

– Keskeisenä tavoitteena Kauniaisten tutkimuksessa on kerätä perheiden havaintoja ja herättää keskustelua keinoista, joilla voimme luoda lapsille entistä turvallisemman polun digitaaliseen maailmaan, Xplora Mobile Oy:n toimitusjohtaja Timo Vaskio on jo aikaisemmin kertonut KG:lle. 

Koronaviruksen leviäminen sattui kolmen kuukauden mittaisen tutkimusjakson loppuun, mikä näkyy tutkimustuloksissa. 

Lapset ikävöivät kavereitaan, isovanhempiaan ja muita läheisiä. Poikkeusaikana haasteiksi olivat perheissä muodostuneet myös arjen rutiinien toistuvuus, liiallinen ruutuaika sekä työn ja kotikoulun yhdistäminen. 

Eräs äiti kuvasi tilannetta näin: “Kahden vanhemman etätyö kotona on lisännyt merkittävästi lasten tietokoneen käyttöä. Tässä asiassa periaatteista on ollut pakko joustaa, koska muuten työn tekemisestä ei tule mitään.

Tutkimuksen alkaessa 83 prosentilla lapsista ei ollut käytössään vielä omaa puhelinta. Osana tutkimusta kaupungin esikouluikäiset saivat käyttöönsä Xplora-ensipuhelimen, joka on suunniteltu lapsille turvalliseksi ensilaitteeksi mobiilimaailmaan. Puhelimessa ei ole pääsyä sosiaaliseen mediaan, eikä internetiä. 93 % vanhemmista koki, että kellopuhelinta käyttäessä lapsi ei altistu vaaralliselle tai haitalliselle sisällölle.

Askelmäärä vähentynyt

Perheiden yhteinen aika on nyt lisääntynyt tuntuvasti. Perheiden arkeen kuului keväällä enemmän yhteistä ulkoilua, metsäretkiä ja lautapelejä.

Mutta tutkimuksesta selvisi myös, että lasten liikkumaan innostaminen on viime aikoina ollut perheissä vaikeaa, kun harrastuspaikat ovat olleet kiinni. Vanhemmat kokivat, että omien kiireiden keskellä oli haastavaa keksiä lapsille aina uusia, mielekkäitä aktiviteetteja: “Välillä on vaikeaa saada lasta liikkumaan yksin, esim vanhempien tehdessä töitä.”

Timo Vaskio ei ollut yllättynyt vastauksista: 

– Rannepuhelimissa on askellaskuri ja olemme huolestuneina panneet merkille, että lasten päivittäinen askelmäärä on koko maassa vähentynyt keskimäärin 25% koronakriisin aikana. Vanhemmat tekevät haastavassa tilanteessa hienoa työtä ja aloimme miettiä miten voisimme olla perheiden tukena tässä. Tästä syystä olemme aloittaneet yhteistyössä valmentajien ja Verkkokauppa.comin kanssa 10 Moves- liikuntahaasteen.

Fysioterapeutti Minna Ojajärvi on innostunut asiasta. 

– Oli todella hienoa päästä mukaan. Haaste opettaa kymmenen perusliikettä, jotka jokaisen lapsen ja aikuisen olisi hyvä osata. Liikkeet ovat hauskoja, turvallisia eikä kehonpainon lisäksi tarvita muuta. Nyt haluamme haastaa kaikki mukaan, hän sanoo.

Tulostettavat 10 Moves- kortit voit ladata tästä 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *