| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Huoli ilmastosta suuri: Granilaiset oppilaat lähettivät kirjeen ministerille

Lauantaisin he keräävät roskia ja ilmasto on ryhmälle tärkeä huolenaihe. Kyseessä on 12-henkinen Ilmaston ystävät -ryhmä, joka sai alkunsa, kun tulevana syksynä neljännelle luokalle siirtyvä Yuwei Meng katsoi “Maailman suurin oppitunti” -videon ja sai idean ryhmän perustamiseen.

Osa liittyi ryhmään samana päivänä ja loput myöhemmin. Ryhmässä ovat mukana mm. Jalo Pesonen, Liia Asikainen, Emmi Mannila ja Anna Jantunen (kuvassa). He vastasivat kesällä muutamiin kysymyksiin toimintaan liittyen.

Ilmaston ystävät keräävät yhdessä lauantaisin roskia, ja tietysti myös muuten vain arkielämässä. Tämän lisäksi lapset geokätköilevät välillä yhdessä. Mäntymäen alakoulussa opiskelevat Jalo, Emmi, Liia ja Anna kertovat ryhmän myös suunnitelleen liikuntatapahtuman pitämistä.

– Sitä ei olla kuitenkaan vielä voitu koronaviruksen takia toteuttaa, he toteavat.

Yuwei Meng.

Myös Granipäiviltä oli tarkoitus varata pöytä.

Kaikki ryhmän toiminta ja siihen liittyvä suunnitellaan yhdessä ryhmän päämajassa – yhden jäsenen talon kellarissa.

Lähettivät kirjeen

Lapset lähettivät keväällä viestin ympäristöministerille Krista Mikkoselle kertoen ryhmästään ja antaen samalla ideoita esimerkiksi siitä, miten muovipussien hintaa voisi nostaa. Ministeriöstä ehdotettiin johonkin lehteen yhteyden ottamista, jotta ryhmästä voisi tehdä muitakin innostavan lehtijutun ja sen takia oppilaat ottivat yhteyttä Kaunis Graniin.

– Vastauksen saaminen ministeriltä tuntui yllättävältä, he sanovat.

Ryhmäläiset kertovat ajatelleensa, ettei vastausta välttämättä tulisi, ja se, että vastaus oli positiivinen, oli iso asia.

Ympäristö on ryhmäläisille tärkeää

Kuten muutkin ryhmän jäsenet, Jalo, Emmi, Liia ja Anna ovat kiinnostuneita ilmastoasioista. Perheissä esimerkiksi kierrätetään, ja osa lapsista yrittää käyttää mahdollisimman vähän vettä, käydä lyhyissä suihkuissa ja pyöräillä aina kun pystyy.

Jalolle ilmasto merkitsee puhdasta ilmaa ja sitä, että voi olla jossain rauhassa eikä aina tarvitse olla vain keskustassa autojen keskellä. Emmille luonto taas tuo rauhaa.

– Minulle ilmasto merkitsee, että ympäristössä voi liikkua vapaasti, ja luonnossa on kiva olla, Liia vastaa.

Anna on sitä mieltä, että ympäristön pitäisi olla puhdas ja sellainen, missä on hyvä olla, roskia ei olisi, eikä metsiä raivattaisi. On hienoa huomata miten paljon ympäristö ja luonto merkitsevät näille alakoululaisille, joista meillä on paljon opittavaa.

Tässä lasten lähettämä viesti:

Hei, Olemme Kauniaisten ilmaston ystävät. Olemme 7-10-vuotiaita lapsia. Olemme joka lauantai keränneet roskia Kauniaisista ja aiomme jatkaa sitä. Aiomme järjestää Covid-19 jälkeen tapahtumia ja kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen. Voisitteko ottaa asian esille ja auttaa meitä tekemäön hyvää. Meillä olisi idea esim. koska muovipussit vahingoittavat meriä ja meren asukkaita niin niiden hintaa voisi korottaa, jotta kukaan ei ostaisi niitä turhaan. Jos olette kiinnostuneita niin voitte vastata tähän viestiin joihinki alla oleviin sähköpostiosoitteisiin. Mitä voisimme tehdä lisää? Aurinkoista kesää.

Terveisin: Liia Asikainen, Hertta Heinonen, Yuwei Meng ja Emmi Mannila

Ja tässä ministerin vastaus:

Hei Liia, Hertta, Yuwei ja Emmi!

Onpa hienoa kuulla työstänne ympäristön hyväksi! Muoviroska on suuri ongelma ja töitä sen vähentämiseksi tehdään ympäri maailmaa, jotta muoviroska ei täyttäisi meriä ja merten asukit eivät tukehtuisi niitä syödessään. EU:ssa on muoviongelmaan tartuttu säätämällä laki tiettyjen kertakäyttömuovituotteiden kuten pillit, ruokailuvälineet ja kertakäyttöastiat kieltämiseksi. Me Suomessa olemme myös tehneet paljon työtä sen eteen, että muoviroskaa vähennetään. Paraikaa on esimerkiksi valmisteilla uusi jätelaki, jossa muovin kierrättämistä tehostetaan. Muovipussien vähentämiseksi kaupat ovat laittaneet ne maksulliseksi, mutta olette mielestäni oikeassa siinä, että hinta voisi olla vieläkin korkeampi, jotta ihmiset muistaisivat ottaa kauppakassin mukaansa. Muovisia pakkauksia koskevaa veroa on myös päätetty selvittää. Veron myötä kertakäyttöisten pakkausten hinta nousisi.

Oletteko muuten ollut yhteydessä paikalliseen lehteen, jotta ne tekisivät juttua roskankeruutempauksistanne? Näin hyvä ajatuksenne leviää ja sitä kautta vapaaehtoisia roskankerääjiä voisi löytyä lisää.

Aurinkoista kesää!

Terv, Krista

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *