| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Stor miljöoro: Grankullaelever skickade brev till ministern

På lördagarna samlar de skräp och miljön är ett stort orosmoment för barnen. Det handlar om gruppen Ilmaston ystävät (miljöns vänner) på 12 personer, som fick startskottet när Yuwei Meng såg videon ”Världens största lektion” och fick idén att grunda gruppen

En del anslöt sig till gruppen redan samma dag och resten senare. Gruppmedlemmar är bland andra Jalo Pesonen, Liia Asikainen, Emmi Mannila och Anna Jantunen. De svarade på sommaren på några frågor om sin verksamhet.

Ilmaston ystävät samlar skräp på lördagar och naturligtvis annars också i vardagen. Däremellan sysslar de med geocaching tillsammans. Jalo, Emmi, Liia och Anna, som går i Mäntymäkiskolan, berättar att gruppen också planerar att genomföra ett motionsjippo.

– Men det har vi ännu inte kunnat göra på grund av coronaviruset, säger de.

Yuwei Meng.

Det var också meningen att reservera ett bord på Granidagen.

Verksamheten och allt som har med den att göra planeras tillsammans i gruppens högkvarter, i källaren hemma hos en av gruppmedlemmarna.

Skickade brev

Barnen skickade på våren ett brev till miljöminister Krista Mikkonen. I brevet berättade de om sin grupp och tipsade henne om att plastpåsarnas pris skulle kunna höjas. I svaret uppmanades barnen kontakta sin lokaltidning för att göra en sporrande artikel om gruppen. Därför kontaktade eleverna Kaunis Grani.

– Det kändes överraskande att få ett svar av ministern, säger de.

Gruppen berättar att de inte trodde att de skulle få ett svar och att de fick ett positivt svar var en stor grej. Miljön är viktig för gruppmedlemmarna. Precis som de övriga i gruppen är Jalo, Emmi, Liia och Anna intresserade av klimatfrågor. I deras familjer återvinner man och en del av barnen försöker använda så lite vatten som möjligt, ta korta duschar och cykla alltid när det är möjligt.

För Jalo innebär klimatet ren luft och att man får vara i fred någonstans och inte alltid behöver vara i centrum bland bilarna. För Emmi betyder naturen frid.

– För mig är klimatet det att man fritt kan röra sig i sin miljö och att det är kul att vistas i naturen, säger Liia.

Anna anser att miljön borde vara ren och sådan att där är bra att vara, det ska inte finnas skräp och skogarna borde inte röjas. Det är fint att se hur viktig miljön och naturen är för dessa lågstadieelever, som vi kan lära oss mycket av.

Barnens brev till ministern:

Hej,

Vi är Miljöns vänner i Grankulla. Vi är barn på 7-10 år. Vi har varje lördag samlat skräp i Grankulla och vi tänker fortsätta med det. Efter covid-19 tänker vi ordna jippon och samla pengar till välgörenhet. Kan ni ta upp frågan och hjälpa oss att göra gott? Vi har en idé eftersom till exempel plastpåsar skadar i haven och havens invånare, skulle man kunna höja priset på dem så ingen köper dem i onödan. Om det här intresserar kan ni svara till någon av e-postadresserna nedan. Vad finns det mer vi kunde göra? Vi önskar er en solig sommar.

Hälsningar Liia Asikainen, Hertta Heinonen, Yuwei Meng och Emmi Mannila

Ministerns svar:

Hej Liia, Hertta, Yuwei och Emmi!

Vad fint att få höra om ert arbete för miljön! Plastskräp är ett stort problem och man jobbar runt om i världen för att minska på det så inte plast fyller våra hav och havets invånare kvävs av plasten det när de äter den.

I EU har man tagit sig an plastproblemet genom att stifta lagar som förbjuder vissa engångsvaror av plast såsom sugrör, bestick och engångskärl. Vi i Finland har också gjort mycket för att minska plastskräpet. Just nu håller vi på och stiftar en ny avfallslag som bestämmer om effektivare återvinning. Butikerna tar betalt för plastpåsar för att minska användningen av dem men ni har rätt, tycker jag, i att de borde vara ännu dyrare så folk skulle komma ihåg att ta med sig egna shoppingkassar. Man har också beslutat att utreda beskattning av plastförpackningar. Beskattningen skulle leda till att engångsförpackningar blir dyrare.

Har ni annars kontaktat er lokaltidning så det gör en artikel om era skräpprojekt? På det viset sprids er fina tanke och det kan komma fler frivilliga skräpsamlare.

Jag önskar er en solig sommar!

Hälsningar, Krista

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *