| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Saana, Nina, Julia palkittiin hyvästä ruotsin kielen taidoista

Keväällä kolme oppilasta Kasavuoren koulusta tulivat palkituiksi Suomen ruotsinopettajat ry:n ja Svenska Folkskolans Vännerin kirjoituskilpailussa. Tänä vuonna peruskoulun suorittaneet Nina Repo, Julia Yli-Jaskari ja Saana Mäkelä kirjoittivat kukin ruotsiksi omasta rahan hankinnasta ja -käytöstä.

Nina kertoo olevansa iloinen ja vähän yllättynyt, kun kuuli menestyneensä kilpailussa. Myös Juliasta tulos oli mukavaa kuultavaa.

– Yllätyin tosi paljon ja lisäksi tuli sellainen epätodellisuuden tunne, koska en ajatellut että mun teksti olisi ollut mitenkään erityinen, sanoo Saana.

Kuinka paljon ja missä tytöt sitten käyttävät eniten ruotsia?

– En käytä ruotsia kovin paljon koulun ulkopuolella. Tietysti välillä vastaan tulee kuitenkin ruotsin kieltä arkipäiväisissä tilanteissa, kuten esimerkiksi kaupassa käydessä. Käytän ruotsia eniten ulkomailla, toteaa Julia.

Myös Nina käyttää ruotsin kieltä eniten matkustaessaan perheen kanssa Ruotsissa. Saana puolestaan käyttää ruotsia lähes päivittäin, eniten lukiessaan ruotsinkielisiä kirjoja ja kuunnellessaan äänikirjoja. Kaikki tytöt ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että haluaisivat käyttää ruotsia enemmän koulun ulkopuolella, jotta nykyiset taidot kehittyisivät entuudestaan.

– Mielestäni paras tapa ruotsin oppimiseen on ollut ruotsinkielisten ohjelmien katsominen, tekstien lukeminen ruotsiksi sekä ylipäätään puhuminen, kertoo Nina.

Julian mielestä ruotsia oppii hyvin lukemalla, koska silloin erilaiset kieliopit jäävät helposti mieleen ja samalla oppii uusia ruotsinkielisiä sanoja. Saanalle taas tehokkain tapa on ollut kielen käyttäminen mieluisissa asioissa:

– Olen esimerkiksi lukenut paljon kirjoja ruotsiksi ja kirjottanut tekstejä, jotka mun mummu on korjannut ja sitten ollaan käyty yhdessä virheet läpi. Kun ymmärrän miksi joku asia on väärin niin tekstit paranee joka kerralla ja kielitaito kehittyy kokonaisuudessaan tosi paljon, hän sanoo.

Haluaisitteko käyttää enemmän ruotsia Kauniaisissa?

– Joo, silloin ehkä oppisi enemmän, sanoo Nina.

– Puhumalla oppii eniten, niin olisi se kiva käyttää ja varsinkin kun Kauniaisissa on paljon suomenruotsalaisia ja olisi hyvä tilaisuus siihen, sanoo Julia.

– Joo, ja minä haluaisin muutenkin enemmän puhua ruotsia, sanoo Saana.

Tytöt uskovat ruotsin hyödyttävän heitä tulevaisuudessa työelämässä ja Ruotsinmatkoilla. Saana on myös esimerkiksi miettinyt mahdollisuutta lähteä tulevaisuudessa Ruotsiin opiskelemaan, jolloin kielitaidolle tulisi paljon käyttöä.

Poikkeuksellinen lukuvuosi

Tyttöjen viimeinen lukukausi Kasavuoren koulussa oli poikkeuksellinen. Koronaviruksesta johtunut etäopiskelu vei keväästä monia viikkoja. Julia sanoo etäopiskelun olleen ihan mukavaa, mutta myös stressaavaa. Hänen mielestään oli kivaa palata vielä hetkeksi lähiopetukseen ennen kesälomaa.

Etäopiskeluun totuttelu vei Saanan mielestä aikansa, mutta tämän jälkeen hän viihtyi hyvin. Myös Nina kertoo viihtyneensä melko hyvin poikkeuksellisessa oppimistilanteessa.

Elokuussa Nina, Julia ja Saana ottavat jokainen uuden askeleen elämässään aloittaessaan kukin lukion, hyvillä ruotsintaidoilla tietenkin.

Kuvateksti: Saana (vas.), Nina, Julia koulun pihalla. Heillä kaikilla on muutama ruotsinkielinen ystävä ja he puhuisivat mielellään lisää ruotsia myös Kauniaisissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *