| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Saana, Nina och Julia belönades för goda kunskaper i svenska

Tre elever från Kasavuoriskolan belönades i våras i en uppsatstävling ordnad av Svensklärarna i Finland och Svenska Folkskolans Vänner. Nina Repo, Julia Yli-Jaskari och Saana Mäkelä, som alla gick ur grundskolan i år, skrev på svenska om att skaffa och använda egna pengar.

Nina säger att hon blev både glad och lite överraskad när hon hörde att hon klarat sig bra i tävlingen. Även Julia tyckte resultatet var trevligt att höra.

– Jag blev jätteöverraskad och det kändes lite overkligt för jag tänkte inte att min text var alls speciell, säger Saana.

Hur mycket och i vilka sammanhang använder tjejerna svenska?

– Jag använder inte svenska särskilt mycket utanför skolan. Klart att det ibland kommer lägen där svenska används i vardagen såsom till exempel i affären. Jag använder svenskan mest utomlands, säger Julia.

Även Nina talar svenska mest när hon med familjen reser till Sverige. Saana har med svenska att göra nästan dagligen när hon läser och lyssnar på svenskspråkiga böcker. Alla tre anser att de skulle vilja använda mer svenska utanför skolan så att deras färdigheter skulle utvecklas.

– Jag tycker det bästa sättet att lära sig svenska är att titta på svenskspråkiga program, läsa texter på svenska och att tala, säger Nina.

Julia anser att läsning är ett bra sätt att lära sig svenska eftersom grammatik av olika slag på det viset lättare fastnar i sinnet och man samtidigt lär sig nya svenska ord. För Saana har det effektivaste sättet varit att använda språket i olika trevliga sammanhang.

– Jag har till exempel läst många böcker på svenska och skrivit texter som mommo har korrigerat och sedan har vi tillsammans gått igenom felen. När jag fattar varför något är fel blir texten bättre för varje gång och språket utvecklas jättemycket som helhet, säger hon.

Skulle ni vilja använda mer svenska i Grankulla?

– Jo, då skulle man kanske lära sig mer, säger Nina.

– Man lär sig mest genom att tala så det skulle vara roligt att tala speciellt som det finns många finlandssvenskar i Grankulla och det finns en bra möjlighet till det, säger Julia.

– Jo, jag skulle annars också vilja tala mer svenska, säger Saana.

Tjejerna tror att svenskkunskaperna gynnar dem i arbetslivet i framtiden och när de reser till Sverige. Saana har också funderat på att eventuellt studera i Sverige och då skulle språkkunskaperna komma väl till pass.

Exceptionellt läsår

Den sista terminen i Kasavuoriskolan var märklig. Distansstudierna på grund av coronaviruset tog många veckor av vårterminen. Julia tycker distansstudier var helt roligt, men även stressigt. Det var i hennes tycke kul att få återvända till skolan i ett par veckor innan sommarlovet började. Det tog en stund att vänja sig vid distansstudier, anser Saana, men efter det trivdes även hon. Nina fann sig också väl till rätta med det nya sättet att studera.

I augusti tar Nina, Julia och Saana – så klart med god svenska – ett nytt steg i sina liv när gymnasiet börjar.

Bildtext: Saana (t.v.), Nina, Julia på skolgården. De har alla några svenskspråkiga vänner och skulle gärna prata mer svenska även i Grankulla.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *