| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Landet kom till stan

Efter en paus på två år har Riitta Metsola åter öppnat sin affär Maalaispuoti i köpcentret Grani.

– Då var det lite tråkig stämning eftersom kunderna blev ledsna när affären slutade. I Grankulla uppskattar man finskt hantverk, säger Metsola och berättar att samma kunder tagit emot henne med glädje.

Tvättad och kardad ull av finska får att användas mellan tårna är en traditionell vårdmetod. Ullen håller tårna isär och ullens fett, lanolinet, vårdar eventuella sår, berättar Riitta Metsola.

Metsola är ursprungligen från Esbo och har under sina 30 år som företagare sysslat med bland annat inredningsdesign och sömnad. Man har gift sig och dansat på självständighetsbal i Metsolas kreationer. För 13 år sedan flyttade Metsola till en fårgård i Karislojo och hon skapade varumärket BÄÄ-tuote®. Det är under detta varumärke hon förädlar ullen från de egna fåren.

– Vi hade 60 får som mest och vi har fokuserat främst på ull och ullprodukter. En av de mest efterfrågade och sålda produkterna är ull att ha mellan tårna, säger Metsola.

Många har trångt mellan tårna och luften kommer inte åt att cirkulera, då kan huden baddas så det blir sår. Ullen håller tårna isär och ullens fett, lanolinet, vårdar eventuella sår. Metsola betonar att hon tvättar ullen så yttre smuts försvinner, medan lanolinet finns kvar.

– Det verkar som att min hobby har blivit mitt jobb, säger Metsola med ett skratt.

Annat koncept

Maalaispuoti har nu ett lite annat koncept än för två år sedan. Nu säljer man inte bara handarbete och hantverk utan också antik. Metsola förutsätter att det hon säljer är framför allt av hög kvalitet.

– Jag tar inget hafsverk av dålig kvalitet till försäljning, säger Metsola bestämt och berömmer i samma anda flitiga och effektiva hantverkare som liksom Metsola tillverkar produkter till försäljning. Metsola anlitar kring 20 hantverkare.

Hantverket är inhemskt, honungsprodukterna är från Salo, den ekologiska sylten, gelen och saften från Karislojo. Endast oliverna och olivprodukterna är från Kreta. En vän till Metsola känner odlaren på Kreta och besöker olivodlingen titt som tätt så det går att lita på kvaliteten.

Metsola har ett hyreskontrakt som gäller tills vidare. Affären är öppen från måndag till lördag.

– Företagarens levebröd helt beroende av kunderna och det är en mardröm om kunderna försvinner. Jag hoppas kunna hålla Maalaispuoti här så länge som möjligt, säger Metsola.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *