| KAUPUNKI - STADEN

Christoffer Masar: Uusi valtuusto joutuu tekemään kovia päätöksiä

Kaupunginvaltuutetut kokoontuivat tiistai-iltana Hanasaareen talousseminaariin. Myös Kauniaisissa on haastavat ajat ovella.

Miltä Kauniaisten talous näyttää juuri nyt kaupunginjohtaja Christoffer Masar?

Vuosien 2020 ja 2021 kohdalla kaupungin tulos on vahvasti negatiivinen johtuen erityisesti verotulojen supistumisesta ja uusista korona-kustannuksista. Pidemmällä aikavälillä pahin uhka on paitsi Suomen yleinen taloudellinen kehitys ja soteuudistuksen rahoitusmalli myös kaupungin suurissa investointitarpeissa. Kyse on sekä Kauniaisten osuudesta uudessa kaupunkiradassa, nuorisotalosta, koulu sekä päiväkoti-investointitarpeista, että uimahallin remonttitarpeessa.

Miltä syksy näyttää Kauniaisten kannalta? Millaisia kiireellisiä taloudellisia päätöksiä pitää tehdä?

Kaikki kaupungin toimialat valmistelevat säästötoimenpiteitä, jotta kaupunginhallituksen kesäkuussa päättämät talousarvioraamit saavutetaan. Ehdotetut säästötoimet käsitellään sen jälkeen kaupungin valiokunnissa, kaupunginhallituksessa ja lopulta joulukuussa valtuustossa, joka päättää, mitkä säästötoimet hyväksytään. Investointien osalta päätökset vuodesta 2021 käsitellään yhdessä talousarvion kanssa. Mutta uudella valtuustolla on vaalien jälkeen edessään paljon kovia päätöksiä koskien muun muassa uutta investointikehystä.

Aiheuttaako koronaepidemia pitkäaikaisia seurauksia kaupungille, ja jos niin millaisia ne ovat?

Tähän on vaikea vastata. Lyhyellä tähtäimellä on verotulojen väheneminen hyvin suurta, ja työttömyysaste on noussut viidestä prosentista yli 11 prosenttiin. Jos korkea työttömyysaste jää pysyvämmäksi, myös se vaikuttaa pysyvämmin kaupungin talouteen.

Onko painetta veronkorotukselle?

Ei vuodeksi 2021. Tulevien vuosien kehitys riippuu osaksi siitä, millaisia päätöksiä pystymme itse tekemään ja vielä suuremmalta osalta siitä, miten yleinen taloudellinen tilanne kehittyy.

Lue lisää taloudesta kaupunginjohtajan kolumnissa seuraavassa Kaunis Granissa (24.9.).

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *