| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Koronatapaus Kasavuoren koulussa: “Koulu edelleen turvallinen”

Yhdellä Kasavuoren koulun henkilöllä on torstai-iltana 10.9. todettu koronatartunta. Tämän vuoksi kahta opetusryhmää ja viittä koulun henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä on pyydetty jäämään kotiin mahdollisen koronavirusaltistuksen vuoksi, kaupunki tiedottaa.

Kouluissa on tähän asti ollut rauhallista.

Maaliskuussa meillä oli yksittäisiä karanteenitapauksia koulujen suhteen ja myöhemmin keväällä tapaus eräässä päiväkodissa. Näissä tapauksissa onnistuttiin pysäyttämään taudin eteneminen hyvin tehokkaasti. Perheet ja henkilökunta toimivat ripeästi ja vastuullisesti, sivistystoimenjohtaja Heidi Backman kertoo.

Kuinka vakavasta tilanteesta pitää olla kyse, ennen kun kokonaisia kouluja suljetaan Kauniaisissa ja siirrytään etäopetukseen?

– Tartuntatautilääkäri päättää tilanteen vakavuudesta, mutta kyse on siitä, että katsotaan riskin olevan aivan liian suuri, jos lähiopetus jatkuu. Lähiopetus on hyvin tärkeää lapsille ja laki peruskoulutuksesta selvä. Pitää olla todella hyvät perustelut sulkea kouluja kokonaan.

Mitä haluat kertoa vanhemmille ja opettajille tässä vaikeassa ajassa?

– Tieto tästä ajankohtaisesta tapauksesta saatiin noin klo 19 torstai-iltana. Kolmen tunnin sisällä oli kartoitettu ketkä kaikki ovat alistuneet ja saatu tiedotettua asiasta kaikille asianomaisille ja koulun kaikille huoltajille. Ne, jotka ovat altistuneet eivät olleet koulussa tänään. Kunnan tartuntatautiyksikkö soittaa tänään kaikille altistuneille ja heidät asetetaan karanteeniin. Ne joilla on oireita testataan. Yhteistyö sivistystoimen ja sosiaali- ja terveyspuolen kanssa on toiminut nopeasti ja sujuvasti. Koulu on edelleen turvallinen oppilaille ja henkilökunnalle, Heidi Backman kertoo.

Koulun muiden oppilaiden opetus jatkuu normaalisti lähiopetuksena. Karanteenissa olevien oppilaiden opetuksesta sovitaan luokanvalvojan ja koulun rehtorin kanssa. Kauniaisten lukion opiskelijoille, huoltajille ja opettajille on asiasta myös tiedotettu. Abiturientit opiskelevat etänä syksyn ylioppilaskirjoituksiin asti ja niiden aikana 14.9.-1.10. Näin voidaan välttää tilanteita jossa kokonaisia ryhmiä joutuvat karanteeniin. Yksi abi Kauniaisten lukiosta on asetettu karanteeniin altistumisen vuoksi. Testituloksia ei vielä ole saatavilla.

Kauniaisten tartuntatautitiimi seuraa tilanteen kehittymistä ja antaa tarvittaessa uusia ohjeita. Kauniaisten kaupungin kouluissa noudatetaan THL:n ohjeiden mukaisia turvavälejä ja yleisiä hygieniaohjeita. 

THL: Yli 40 tilannetta 

Koulujen alkamisen jälkeen THL:n tietoon on tullut yli 40 tilannetta Suomessa, jossa koronavirustartunnan saanut on altistanut useita henkilöitä tartunnalle varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Altistumisten takia on asetettu karanteeniin yhteensä yli 1 700 ihmistä. Altistuneiden jatkotartuntoja on toistaiseksi todettu vain muutamia. 

– Ensimmäiset seurantatiedot kouluista viittaavat siihen, että tartunnan saaneet ja altistuneet oppilaat tunnistetaan varsin hyvin. Kevään 2020 tapaan jatkotartuntoja on toistaiseksi ollut vähän, kertoo asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä organisaation tiedotteessa.

Kauniasissa on ollut yhteensä 39 koronatapausta, mutta uusia ei ole esiintynyt moneen viikkoon.

Juttu päivitetty 14.25.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *