| URHEILU - IDROTT

Långsiktighet målet på tjejsidan

Fotbollsspelarna Lilian Majander, 13, och Frida Hirva, 11, planerar att spela fotboll ännu länge. Det gör dem till precis sådana spelare som Johanna Tiinus, träningsansvarig för GrIFK:s flicklag vill se mer av i framtiden.

– Den stora utmaningen är att få så många som möjligt att spela fotboll så länge som möjligt, säger hon. Då kunde vi i framtiden även följa B-flickors matcher (äldsta juniorklassen för flickor) i Grani. På pojksidan har det fungerat redan länge men tjejernas utveckling har man inte börjat satsa på förrän i fjol.

Johanna Tiinus är klubbens första avlönade tränare med ansvar att utveckla flicklagen. Hon började i november 2018.

– När jag kom splittrades det äldsta flicklaget. Man märkte att det inte fanns tillräckligt många spelare när det var dags att spela på den stora planen. Det här får det inte ske i framtiden.

Fotboll är en hobby för hela familjen,
säger Johanna Tiinus, som gärna
skulle importera tysk fotbollskultur
till Grankulla. Lilian Majander (t.h.) och Frida Hirva planerar att spela fotboll ännu länge.

Hon tycker att det nu gått jättebra.

– Vi är med i Bollförbundets utvecklingsprojekt med syftet att utveckla verksamheten för under tioåringar. Tack vare projektet har vi ökat antalet spelare betydligt. Vi har också året runt högklassiga och populära kurser, Familjefotis och Minifotis.

Klubben har nu fyra lag med kombinationer av två årsklasser. I tre av lagen finns mer än 20 tjejer och i ett strax under 20. Lilian Majander och Frida Hirva spelar i T07/08- laget och trivs.

– Vi tränar två gånger i veckan, säger anfallaren Frida, som hållit på med fotboll i sju år.

Även Lilian har spelat i sju år, nu för det mesta som vänsterback.

– Föräldrarna satte mig på fotbollsläger tillsammans med brorsan och jag gillade det, säger Lilian.

Bra förhållanden

Är det svårt att hitta nya spelare?

– Det är lätt men även svårt eftersom det finns så många grenar i Grankulla. Förhållandena är bra, på sommaren har vi centralplanen och på vintern hallen helt i vårt förfogande, det vill säga vi kan konkurrera med förhållandena året runt, säger Johanna Tiinus.

Det fanns tidigare ett damlag på liganivå i Grankulla. För att det ska kunna finnas även i framtiden eller att GrIFK ens har ett lag i B-flickorna krävs enligt Johanna Tiinus att spelarna verkligen hålls med i verksamheten.

– Vårt mål är att åtminstone ha ett lag i B-juniorerna i framtiden. Tiinus är också ansvarig tränare för T09/10-laget och ansvarar för tjejernas teknikskola. Till hennes uppgifter hör också att utveckla och utvidga Familje- och Minifotiskoncepten.

Damlandslaget har klarat sig bra och ökar intresset för grenen, anser Johanna Tiinus. Hon är också mycket nöjd över att damernas FM-liga i framtiden också är nationella ligan.

– Samma gren för alla, samma regler och alla har samma möjligheter. Det är framför allt det budskapet som är viktigt.

Johanna Tiinus

  • och hennes familj bor i Grankulla.
  • Hon har varit tränare i HJK, i tyska 1. FC Nürnberg och FC Honka. Hon har senast tagit UEFA:s A-tränarlicens.
  • Hennes syster Katriina Talaslahti är målvakt i Lyon, nybliven Champions league-mästare.
  • Grankulla IFK Fotboll är en tvåspråkig klubb med mer än 600 licensspelare av vilka drygt 100 är tjejer.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *