| URHEILU - IDROTT

Pitkäjänteisyys ykköstavoite tyttöjen puolella

Jalkapalloilijat Lilian Majander, 13, ja Frida Hirva, 11, suunnittelevat pelaavansa jalkapalloa vielä kauan. Näin he ovat juuri sellaisia pelaajia, joita GrIFK:n tyttöjoukkueiden valmennusvastaava Johanna Tiinus haluaa nähdä lisää tulevaisuudessa.

Iso haaste tyttöjen puolella on saada pelaajaputki kuntoon, eli pitää saada tyttöjä jatkamaan lajin parissa pitkään.

Silloin tulevaisuudessa voitaisiin seurata B-tyttöjen (vanhin junioriluokka tytöille) myös Granissa. Poikaputki on hänen mielestään ollut jo kauan hyvällä mallilla, mutta tyttöjen kehitykseen on alettu satsata vasta viime vuonna.

Johanna Tiinus on nyt seuran ensimmäinen palkattu valmentaja vastuualueenaan tyttöjoukkueiden toiminnan kehittäminen. Hän aloitti marraskuussa 2018.

– Kun tulin, vanhin tyttöjoukkue hajosi. Huomattiin ettei ollut enää riittävästi pelaajia, kun oli aika siirtyä isolle kentälle ja näin ei saisi jatkossa käydä.

Nyt on hänen mielestään mennyt tosi hyvin.

– Nyt ollaan oltu mukana Suomen Palloliiton kehityshankkeessa, missä tarkoitus on kehittää alle 10-vuotiaiden toimintaa. Sen myötä saatiin kasvatettua huomattavasti tyttöpelaajien määrää. Meillä toimii nyt myös ympäri vuoden laadukkaat ja suositut Perhefutis- ja Minifutiskurssit.

Jalkapallo on koko perheen harrastus,
sanoo Johanna Tiinus, joka mielellään toisi futiskulttuurin Saksasta tänne. Lilian Majander (vas.) ja Frida Hirva suunnittelevat pelaavansa jalkapalloa vielä kauan.

Seurassa on nyt neljä kahden ikäluokan yhdistelmäjoukkuetta tytöille. Kolmessa joukkueessa on yli 20 tyttöä ja yhdessä vähän alle. Lilian Majander ja Frida Hirva pelaavat T07/08 – joukkueessa ja viihtyvät lajin parissa.

– Harjoittelemme kaksi kertaa viikossa, kertoo hyökkääjä Frida joka on pelannut jalkapalloa seitsemän vuotta.

Myös Lilian on pelannut seitsemän vuotta, nyt useimmiten vasempana puolustajana.

– Vanhemmat laittoivat minut veljeni kanssa futisleirille ja pidin siitä, Lilian kertoo lajivalinnastaan.

Hyvät olosuhteet

Onko vaikeaa löytää uusia pelaajia?

– Helppoa ja toisaalta vaikeaa kun lajeja on Granissa paljon. Olosuhteet ovat tosi hyvät, kesällä keskuskentällä ja talvella halli koko ajan käytössä, eli olosuhteilla pystytään kilpailemaan hyvin ympäri vuoden, Tiinus sanoo.

Granissa on aikoinaan ollut naisten edustusjoukkue. Jotta tulevaisuudessa päästään siihen, tai edes B-junioritasolle kilpasarjoihin, se vaatisi Johannna Tiinuksen mukaan todella ehjän pelaajaputken.

– Se on tavoitteena, että saadaan ainakin B-junnuja tulevaisuudessa.

Johanna Tiinus toimii myös vastuuvalmentajana T09/10 -joukkueessa sekä vastaa tyttöjen taitokoulutoiminnasta. Hänen tehtäviin kuuluu myös Perhe- ja Minifutis-konseptien kehittäminen ja laajentaminen.

Naisten maajoukkue on pärjännyt hyvin ja se Johannan Tiinuksen mukaan lisää kiinnostusta lajiin. Hän on myös hyvin tyytyväinen palloliiton päätökseen, että Naisten liiga on tulevaisuudessa Kansallinen liiga.

– Sama laji kaikille, samat säännöt ja kaikilla on samat mahdollisuudet. Ennen kaikkea se viesti on tärkeä.

Johanna Tiinus

  • Asuu perheen kanssa Kauniaisissa.
  • On toiminut valmentajana HJK:ssa, Saksassa 1.FC Nürnbergissä ja FC Hongassa. Viimeisimpänä hän on suorittanut UEFA A-valmentajalisenssin.
  • Sisko Katriina Talaslahti pelaa maalivahtina Lyonissa, Mestarien liigan voittaja.
  • Grankulla IFK Fotboll ry on kaksikielinen seura. Seuralla on yli 600 pelaajalisenssiä, josta noin reilut 100 on tyttöjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *