| YLEINEN - ALLMÄN

Studenterna firades i lördags

Vid Gymnasiet Grankulla samskola hölls en hyllningsfest för studenterna lördagen den 29.8. Själva dimissionen ordnades redan i slutet av maj. Studenterna fick bjuda in två gäster per man till festen i lördags.

– Idag kan vi alltså med tre månaders fördröjning fira att ni alla har tagit er i mål och nått en av de riktigt stora milstolparna på vägen genom livet. Jag har med stolthet och beundran följt er under de här åren och sett hur ni både individuellt och som grupp har jobbat ambitiöst och målmedvetet. Jag vet att ni är redo för den framtid som många av er säkert har börjat forma redan under sommaren. Jag önskar er därför fortsatt framgång på de nya vägar som ni nu väljer att följa genom livet, sade biträdande rektor Andreas Bäckman till studenterna.

Studenterna firades med tre månaders fördröjning.

Lektor Petra Bredenberg sade i sitt tal att hon vill blicka framåt och fokusera på det positiva. Hon sade att hon ser en fara i att de som nu blivit studenter i ett undantagstillstånd går ut i livet med en grundinställning att allt kan ställas in.

– Det är bra med insikt om att allt inte blir som man tänkt. Men att hela tiden tänka plan A, plan B, plan C är tröttsamt och sliter på både ork och självförtroende. Och att under lång tid leva som att livet är satt på paus är hämmande och de missade chanserna kan i värsta fall lägga sig som en bitterhet över allt som inte blev. Missförstå mig inte, det är viktigt att ta paus om man väljer det själv, men bitterheten kan krypa på om man upplever att någon annan har tryckt på paus i ens liv när allt man själv vill är att fortsätta framåt.

I lördags hölls en hyllningsfest för studenterna vid Gymnasiet Grankulla samskola. Studenternas tal hölls av Liam Aminoff och Laura Ukkonen.

Modersmålsläraren uppmanade studenterna att undvika att skapa ett narrativ där de är årgången som gick miste om mycket, som fråntogs drömmar. Även om det beklagligt nog är helt sant.

– Sträva alltså istället efter ett narrativ där ni är studentklassen som fick visa er förmåga att vara flexibla, kreativa och uthålliga. Det är storligen uppskattat på arbetsmarknaden och en viktig erfarenhet att ha fått pröva i praktiken, under press.

Lektorn har funderat på konditionalis som verbform och konditionalis är enligt Petra Bredenberg de nya möjligheternas verbform. När omständigheterna förändras öppnas också nya möjligheter som man inte hade anat att fanns!

Ni behöver inte förstå verben eller grammatiken, men ta till er attityden ut i livet. Det är inte bara i grammatiken som de små detaljerna och nyanserna är viktiga, utan också i livet, var hennes budskap.

– En liten preposition kan ändra betydelsen helt, och ofta kan den också uttrycka eller avslöja stora värderingar eller en människas inställning till livet i stort – skillnaden mellan att ställa in och att ställa om. Skillnaden mellan att ge upp eller att ta ny fart, sade Petra Bredenberg.

Studenternas namn hittar ni här. Stort grattis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *