| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Upplev Grankullas historia – följ med på en guidad vandring

Grankulla har en unik gravgård. Den är kommunal och anlagd för sina invånare. Den är vacker och mycket välskött. Nu kan du delta i en guidad tur med Christina Brandt-Vahtola som guide. 

Grankulla har en unik gravgård. Den är kommunal och anlagd för sina invånare. Den är vacker och mycket välskött. Dessutom berättar den Grankullas historia genom namnen på gravstenarna.

Grankulla grundades 1906, bebyggdes snabbt och hade år 1920, alltså för hundra år sedan, 1 346 invånare.  De flesta var svenskspråkiga och många hörde till Esbo svenska församling. Då kunde man försäkra sig om en gravplats vid Esbo kyrka. 1925 väcktes tanken på en egen gravgård även om Grankulla inte hade en egen kyrka.

Platsen blev den nuvarande. Området, ca 5 ha hade år 1920 donerats till Grankulla av konsul Frans Stockmann (1872-1920). Gravgården invigdes 19 juni 1927 av biskop Max von Bonsdorff.

Gravgården har en fin hjältegrav, gjord av en av Grankullas skulptörer Yrjö Liipola, en egen plats för krigsinvalider som inte har någon familjegrav på annan ort, en muslimsk gravplats och många namn ur stadens historia.

Staden arrangerar ännu nästa vecka rundvandringar på gravgården under ledning av Catharina Brandt-Vahtola. Hon har under hösten engagerats av Grankulla stads kulturtjänster. 

Anmäl dig här:

29.9. kl. 17.00-18.00 (Guidning på svenska)

https://response.questback.com/kauniaistenkaupunki/xaug6lrgmo

1.10. klo 17.00-18.00 (Suomenkielinen)

https://response.questback.com/kauniaistenkaupunki/afsvxu3vfs

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *