| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Villa Breda fick kattungar – i form av en skulptur

Villa Breda har nu fått en liten uteskulptur med två katter, gjutna av skulptören Jyrki Sailos gipsfigurer.

Katterna i gips har skänkts till staden av Jyrki Sailos son Ilkka Sailo. Själva skulpturen, är en invigningspresent av Grankulla stad. Clara Palmgren har efter Villa Bredas ombyggnad och rivningen av Ekkulla haft i uppdrag att samla ihop byggnadernas konstverk och få dem upphängda på nytt. I samma veva funderade man också på vad stadens kulturtjänster, som ansvarar för stadens konstsamling, kunde ge som en invigningspresent.

– Jag tänkte på våra kända skulptörer och vände mig till Jyrki Sailos son Ilkka Sailo som bor på skulptörfamiljens tomt vid Gamla Åbovägen. Hade han något i sin pappas gömmor? Han svarade efter en dag att han hittat två små kattungar i gips uppe på vinden till huset där också Jyrki Sailo bott. Han ville omedelbart skänka dem till Grankulla för ändamålet, berättar Clara Palmgren.

Under våren stöptes kattungarna i brons vid ett gjuteri i Helsingfors.

– Vi kollade hur de bäst skulle synas i trädgården på en sten. Stadens trädgårdsmästare Emmi Silvennoinen och jag märkte ut en plats som kan ses från terrasserna, men också så att man kan smeka kattungarna på den sten där de nu sitter. De har fått ett litet mjölkfat emellan sig. Allt väl inborrat i stenen av en fackman på stadens byggnadskontor.

Nu återstår en vernissage, som hittills inte kunnat ordnas på grund av coronan, och att verket förses med en metallplakett.

Jyrki Sailo (1913–1980) bodde mycket länge i Grankulla. Hans far, skulptören Alpo Sailo byggde familjens stora Villa Helkavuori uppe vid Gamla Åbovägen, med ödemarksutsikt över Klappträsk. Villan finns beskriven i boken Glasverandor och snickarglädje (Asuminen ennen ja nyt), utgiven 1988.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *