| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Villa Bredaan kissanpoikia – veistoksen muodossa

Villa Breda on saanut pienen ulkoilmaveistoksen, jossa on kaksi kissaa.

Veistos on valettu kuvanveistäjä Jyrki Sailon kipsihahmojen mukaan. Kipsiset kissat lahjoitti kaupungille taiteilijan poika Ilkka Sailo. Itse veistos on Kauniaisten kaupungin avajaislahja.

Clara Palmgrenilla oli Villa Bredan korjaustöitten ja Tammikummun purkamisen jälkeen tehtävänä koota yhteen rakennuksissa olleet taideteokset, ja saada ne uudelleen esille. Samaan aikaa pohdittiin myös mitä kaupungin kulttuuripalvelut voi antaa avajaislahjaksi. Kulttuuripalvelut vastaavat kaupungin taidekokoelmista.

– Ajattelin meidän tunnettuja kuvanveistäjiämme ja käännyin Jyrki Sailon pojan Ilkka Sailon puoleen. Hän asuu kuvanveistäjäperheen huvilassa Vanhalla Turuntiellä. Oliko hänellä jotain isän kätköissä? Hän vastasi päivän jälkeen, että oli löytänyt kaksi pientä kipsistä kissanpentua talon vintiltä. Hän halusi oitis lahjoittaa ne Kauniaisille tähän tilaisuuteen, kertoo Clara Palmgren.

Keväällä kissanpennut valettiin pronssiin helsinkiläisessä valimossa.

– Kokeilimme, miten ne näkyisivät puutarhassa kiven päällä. Kaupunginpuutarhuri Emmi Silvennoinen ja minä valitsimme paikan, joka näkyy terassille, mutta myös niin, että kissoja voi paijata kivellä, jossa ne ovat. Ne ovat saaneet pienen maitotassin väliinsä. Kaupungin rakennustoimiston ammattilainen on porannut kaiken kiveen.

Enää puuttuvat näyttelyn avajaiset, jota ei ole tähän mennessä voitu järjestää koronan takia. Ja että teokseen asennetaan metallinen laatta.

Jyrki Sailo (1913–1980) asui pitkään Kauniaisissa. Hänen isänsä kuvanveistäjä Alpo Sailo rakensi perheen suuren Villa Helkavuoren Vanhan Turuntien varteen. Sieltä avautui erämaanäköala Lippajärven yli. Huvila esitellään kirjassa Asuminen ennen ja nyt (Glasverandor och snickarglädje), joka julkaistiin vuonna 1988. KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *