| KAUPUNKI - STADEN

Kaupunginjohtaja: Soteuudistus tekee Kauniaisen riippuvaiseksi valtionosuuksista

Yhteensä 804 lausuntoa on sote-ministerityöryhmä nyt käynyt läpi kun se on jättänyt sote-esityksensä. Esitys on kaupunginjohtajan mukaan synkkä Kauniaisten näkökulmasta.

Kaupunginjohtaja Christoffer Masar oli viime valtuuston kokouksessa hyvin skeptinen siihen,  vaikuttaako lausuntokierros lopputulokseen, mutta toteaa nyt että oli ehkä vähän liian skeptinen.

Christoffer Masar.

– Vaikka kaikkia lausuntoja ei varmasti ole yksityiskohtaisemmin analysoitu, niin monia lausunnonantajien esille tuomia ongelmia on kyllä huomioitu ja ainakin osittain korjattu, vaikka muutokset eivät Kauniaisten näkökulmasta olleet tarpeeksi suuret, hän toteaa KG:lle.

– Esitys on hieman parempi kuin esitys, joka oli lausunnoilla. Isossa kuvassa uusinkin esitys on kuitenkin vielä varsin synkkä Kauniaisten näkökulmasta.

Tyydyttääkö rahoituksesta muutettu esitys?

– Lyhyesti vastattuna ei. Uusin esitys hieman pienentää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sekä kaupungin menetyksiä, mutta tilanne on yhä se, että hyvinvointialue menettää siirtymäkauden jälkeen noin 46 miljoona euroa ja Kauniainen lyhyellä tähtäimellä noin 600 000 euroa. Vielä fataalimpi kaupungin kannalta on kuitenkin se, että tässäkin esityksessä Kauniainen menettäisi näillä näkymin 13,26 prosenttiyksikköä kunnallisverotuloistaan. Siirtyvien sote-menojen ja menetettyjen verotulojen välinen erotus kompensoitaisiin aikaisemmin mainittua noin 600 000 euroa lukuun ottamatta valtionosuuksina, mutta se tekisi Kauniaisista jatkossa erittäin riippuvaisen valtionosuuksista.

Olet sanonut, että soteuudistus on katastrofi Kauniaiselle. Onko vieläkin näin?

– Sanoisin sillä tavalla, että sote-uudistus nyt esitetyssä muodossaan on potentiaalisesti katastrofi Kauniaisille. Paljon riippuu siitä kuinka isoiksi hyvinvointialueen menetykset lopulta muodostuvat sekä kuinka pysyvät verotulojen menetyksiä korvaavat valtionosuudet lopulta ovat.

Hallituksen esitys eduskunnalle on tarkoitus antaa joulukuun 2020 alussa.

Faktaa:

  • Sote-uudistuksen uusia itsehallinnollisia alueita kutsuttaisiin nimellä hyvinvointialue.
  • Lausuntokierroksella uudesta itsehallintotasosta käytettiin sote-maakunta -nimitystä. Soteasioita hoitaa tulevaisuudessa 21 aluetta + Helsinki ja ehdotus pitää sisällään erityisratkaisun Uudellemaalle. Kauniainen kuuluisi Läntiselle Uudellemaalle.
  • Nimi muuttuu maakunnaksi, kun esimerkiksi aluekehitystehtävät siirtyvät osaksi kokonaisuutta.
  • Vaalit on tarkoitus pitää vuonna 2022.
  • HUS:in nimi muuttuisi HUS-yhtymäksi. Vaalit olisivat aluevaalit ja alue-sanalla korvattaisiin muitakin aiemmin sote-maakunta -alkuisia yhdyssanoja. Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *