| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kolumni: Selviämme kyllä koronaepidemiasta, mutta siihen tarvitaan kaikkien panostusta

Olemme jälleen kevään ensimmäisen aallon jälkeen tilanteessa, jossa COVID-19- epidemia on edennyt Uudellamaalla kiihtymisvaiheeseen. Terveysasemalla COVID-19 teettää paljon työtä.

Yksittäisiä ja joukkoaltistumisia on runsaasti. Tartuntatautitiimi tekee työtä valtavan työpaineen alla. Läheskään kaikkien tartuntojen alkuperää ei enää pystytä selvittämään ja kokonaisia koululuokkia on jouduttu asettamaan karanteeniin.

Onneksi taudista on opittu lisää sen lyhyen historian aikana. Useimmat selviävät lievällä tautimuodolla ja vakavaakin tautia osataan Suomessa jo hoitaa. Silti ei ole nuorempienkaan syytä vähätellä taudin potentiaalia – useilla sairastuneilla on todettu pitempiaikaisia oireiluja, joiden yhteyttä koronaan vasta tutkitaan.

Miten sitten suhtautua tulevaan? On ilmeistä, että epidemia etenee hiljalleen huonompaan suuntaan. Mahdollisesti myös riskiryhmiin vakavammin seurauksin. Rokotetta odotellaan. Juuri nyt jokainen pystyy omalla toiminnallaan vaikuttamaan tilanteen kehittymiseen: turvavälit, käsien pesu, yskimishygienia ja kasvomaskien käyttö ovat avainasemassa, samoin testaukseen hakeutuminen ähänkin oireisena. Alueelliset rajoitukset voivat vain tukea kokonaisuutta.

Terveysasemalla kohdataan tautiin liittyvää ahdistusta päivittäin. Toimintaa on jouduttu sopeuttamaan epidemiatilanteen vaatimusten mukaiseksi. Digitaalisen asioinnin väylät on otettu tehokkaaseen käyttöön. Jopa 25 % kaikista lääkärivastaanotoista toteutuu etäyhteydellä, useimmiten puhelimitse tai videoyhteydellä. Terveyskeskuslääkäri Jessina Uskin mukaan etävastaanotto on parantaa palvelun saatavuutta ja hoidon jatkuvuutta. Kehitämme etäasioinnin mahdollisuuksia edelleen.

Toimi vastuullisesti – ehkäise COVID 19 -epidemian leviäminen

Asioi etänä: Yli 18-vuotiaat voivat varata etävastaanottoajan terveyskeskuslääkärille (puhelin – tai videovastaanottona) terveysaseman puhelinpalvelusta 09 8789 1300, tai 09 8789 1350 (kiireellinen hoidon tarve).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *