| - KULTUREN

Kvinnliga tonsättare berikar dagens musikliv

Känner du till Nancy Dalberg? Hur är det med Grażyna Bacewicz? Har du hört talas om Julie Pinel?

Under de senaste åren har samhället blivit allt mer medveten om att den västerländska musikens kanon lider brist på kvinnliga kompositörer. Vid Grankulla musikfest presenteras i år flera kvinnliga tonsättare, kammarmusik och sånger de skrivit. Även vid Jukka Perkos och Maria Ylipääs jazzkabaretkonsert (27.10) förekommer evergreens skrivna av kvinnor.

– Man hör ofta att det finns en anledning till att kvinnorna är bortglömda, säger sångerskan Kajsa Dahlbäck, som uppträder vid årets musikfest och gärna håller de kvinnliga tonsättarnas flagga högt.

– Det är absurt att tänka sig att kvinnor varit mindre musikaliska än män, att musiken skulle vara bortglömd för att den är dålig. Tvärtom – som kvinnlig sångerska njuter jag av att det kvinnorna skrivit ofta sitter speciellt bra för min röst.

Okända livsöden

Den som vill gräva i arkiven och hitta nya intressanta verk att framföra får ofta göra rena detektivjobbet.

– Vad vet vi om Julie Pinel? Inte så mycket faktiskt. Hon var från en känd fransk musikersläkt, spelade cembalo, levde på 1700-talet och blev bara 27 år gammal.

Sångerskan Kajsa Dahlbäck är specialiserad på barockmusik och uppträder vid Grankulla musikfest 30.10. tillsammans med instrumentalisterna Heidi Peltoniemi (viola da gamba), Eero Palviainen (luta) och Aapo Häkkinen (cembalo, orgel).

Kajsa Dahlbäck och hennes ensemble har valt att framföra fyra av Pinels sånger och hon bedyrar att det finns mycket mer att välja på. Också några sånger av fransmannen Joseph Chabanceau de la Barre finns med, som han skrev för sin lillasyster Anne, en spännande okänd kvinnlig musikgestalt.

– Så vitt vi vet var hon den första kvinnliga sångerskan som fick betalt vid hovet i Stockholm. Hon och hennes bror reste dit för att uppträda för drottning Kristina på 1600-talet.

Kammarmusikpärlor från Polen och Danmark

Närmare vår tid hittar vi till exempel Grażyna Bacewicz (1909–1969), var en polsk violinist och tonsättare, som skrev framför allt för sitt eget instrument men också hann med större verk som symfonier och baletter. Grankullapublikens favorit Seele-kvartetten framför hennes stråkkvartett vid sin konsert i Nya Paviljongen 25.10.

Danskan Nancy Dalberg (1881–1949) var god vän med Carl Nielsen och hjälpte ibland honom med att finslipa instrumentationen i hans verk. Hon var också den första danska kvinnan som skrev en symfoni. Vid konserten i Nya Paviljongen 1.11. får vi höra hennes andra stråkkvartett framföras av Grankulla musikfests konstnärliga ledare Jan Söderblom tillsammans med ett högklassigt musikergäng.

Kajsa Dahlbäck och Earthly Angels uppträder i Grankulla kyrka 30.10. Den första konserten är redan slutsåld men en extra har lagts in samma kväll kl. 20.

GRANKULLA musikfest går av stapeln 24.10.–1.11. med exceptionella arrangemang. I konsertutrymmena i Nya Paviljongen och Grankulla kyrka iakttas noggranna säkerhetsavstånd såväl i salen som vid ingången och situationer som skapar köer undviks. Endast ett begränsat antal biljetter finns till salu.

Biljettförsäljningen har inletts 1.9. och biljetter kan köpas via musikfestens kansli info@kauniaistenmusiikkijuhlat.fi, lippu.fi (webbutik och servicepunkter) och R-kiosken i Grankulla centrum. Eftersom det är inte är önskvärt att man kommer till konserten vid minsta tänkbara symtom på luftvägsinfektion kan man returnera biljetterna ännu samma dag som konserten går av stapeln, senast kl. 11.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *