| KULTTUURI -

Naissäveltäjät rikastuttavat musiikkielämäämme

Tunnetko Nancy Dalbergin? Onko Grażyna Bacewicz tuttu nimi? Entä oletko kuullut Julie Pinelistä?

Viime vuosina yhteiskunta on tullut yhä tietoisemmaksi siitä, että naissäveltäjät loistavat länsimaisen musiikin kaanonissa poissaolollaan. Tänä vuonna Kauniaisten musiikkijuhlilla on ilo esittää useita naisnimiä kamarimusiikin ja laulujen säveltäjinä. Myös Jukka Perkon ja Maria Ylipään jazzkabaree-esitykseen (27.10.) mahtuu naisten säveltämiä ikivihreitä.

– Monesti saa kuulla että naiset olisi unohdettu selkeästä syystä, kertoo laulaja Kajsa Dahlbäck, joka esiintyy tämän vuoden musiikkijuhlilla ja mielellään nostaa esille naissäveltäjiä.

– Tuntuu absurdilta ajatella, että naiset olisivat olleet vähemmän musikaalisia kuin miehet, että heidän musiikkinsa olisi unohdettu koska se on huonoa. Päinvastoin – naislaulajana todella nautin siitä, että naissäveltäjien teokset istuvat äärimmäisen hyvin äänelleni.

Tuntemattomia elämänkohtaloita

Ken kaivaa arkistoja ja löytää uusia mielenkiintoisia teoksia pääsee myös monesti oikein salapoliisihommiin.

– Mitä tiedämme Julie Pinelistä? Itse asiassa ei paljoakaan. Hän kuului tunnettuun ranskalaiseen muusikkosukuun, soitti cembaloa, eli 1700-luvulla ja vain 27-vuotiaaksi.

Laulaja Kajsa Dahlbäck on erikoistunut barokkimusiikkiin ja esiintyy Kauniaisten musiikkijuhlilla 30.10. yhdessä soittajien kanssa, mukana ovat Heidi Peltoniemi (viola da gamba), Eero Palviainen (luuttu) ja Aapo Häkkinen (cembalo, urut).

Kajsa Dahlbäck yhtyeineen on valinnut ohjelmaansa neljä Pinelin laulua ja hän vakuuttaa, että niitä löytyy lisää vaikka kuinka. Ohjelmassa on myös joitain ranskalaisen Joseph Chabanceau de la Barren lauluja, jotka hän kirjoitti pikkusiskolleen Annelle, toinen jännittävä ja tuntematon naishahmo musiikin historiassa

– Käsittääksemme hän oli ensimmäinen naislaulaja joka sai Tukholman hovissa palkkaa. Hän matkusti sinne veljensä kanssa 1600-luvulla esiintyäkseen kuningatar Kristiinalle.

Kamarimusiikkihelmiä Puolasta ja Tanskasta

Lähempänä omaa aikaamme löytyy esimerkiksi Grażyna Bacewicz (1909–1969), puolalainen viulisti ja säveltäjä, joka kirjoitti ennen kaikkea omalle soittimelleen mutta ehti myös tehdä suurempia teoksia kuten sinfonioita ja baletteja. Kauniaisyleisön suosikki Seele-kvartetti esittää hänen jousikvartettonsa Uudessa Paviljongissa 25.10.

Tanskalainen Nancy Dalberg (1881–1949) oli Carl Nielsenin hyvä ystävä ja auttoi tätä välillä soitinnustöissä. Hän oli myös ensimmäinen tanskalainen nainen, joka sävelsi sinfonian. Uudessa Paviljongissa 1.11. saamme kuulla hänen toisen jousikvartettonsa Kauniaisten musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Jan Söderblomin ja huippumuusikkojen esittämänä. Kajsa Dahlbäck ja Earthly Angels esiintyvät Kauniaisten kirkossa 30.10. Ensimmäinen konsertti on jo loppuunmyyty mutta ohjelmaan on lisätty ylimääräinen konsertti samana iltana klo 20.

KAUNIAISTEN musiikkijuhlia vietetään 24.10.-1.11. poikkeusjärjestelyin. Uuden Paviljongin ja Kauniaisten kirkon konserttisaleissa noudatetaan tarkkoja turvavälejä niin katsomossa kuin sisääntulossa ja vältetään jonotustilanteita. Lippuja on myynnissä vain hyvin rajoitettu määrä.

Lipunmyynti on alkanut 1.9. musiikkijuhlien toimistolta info@kauniaistenmusiikkijuhlat.fi, lippu.fi-verkkokaupasta ja palvelupisteistä sekä Kauniaisten keskustassa R-kioskilta. Koska saapuminen konserttiin ei ole suositeltavaa pienimmänkään hengitystieoireen ilmaantuessa, liput on mahdollista palauttaa vielä konserttipäivänä klo 11 mennessä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *