| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Elinikäinen oppiminen on oopperalaulajan motto

Oopperalaulaja Margit Westerlundin elämän polulle mahtuu paljon. Granilaisella laulajalla on konsertti tulossa.

– Jos ei aio paikoilleen hapertua, kannattaa hakeutua uuden äärelle – iästä riippumatta – Westerlund naurahtaa.

Tätä mottoa hän noudattaa tänäkin päivänä. Westerlund konsertoi, levyttää, käy itse säännöllisesti äänikontrollissa ja antaa muille lauluopetusta. Netti vei Westerlundinkin digiaikaan.

Hän on ahkera bloggaaja, julkaisee puhetaitovinkkejä videoitse ja uusin aluevaltaus on web-pohjainen Puheäänen kuntokoulu.

Ura oopperalaulajana singahti lentoon 1985, jolloin hän voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun Savonlinnan oopperajuhlilla. Palkintolautakunnan mukaan Westerlund oli kiistatta paras kisassa ja kuvaili Westerlundin ääntä persoonalliseksi, salaperäisen kiehtovaksi, kauniisti soivaksi ja tulkinnoissa olevan suurta lämpöä. Pari vuotta aiemmin Westerlund lauloi myös Kauniaisten kirkon vihkijäisissä.

Kilpailuvoiton tuomien esiintymisten myötä lauluharjoittelun tarve kotona lisääntyi. Silloinen kerrostalonaapuri ei ollut kotiharjoittelulle kovin suopea, mikä sysäsi Westerlundin pariskunnan hakeutumaan omakotitaloon. Koti löytyi Kauniaisista 20 vuotta sitten. Perhe kasvoi kolmella lapsella ja Kauniaisista muodostui koko perheen kotikaupunki.

Leevi Madetojan Pohjalaisia-oopperan Kaisa on ollut Margit Westerlundin lempirooli kautta aikojen. Hän on esittänyt sitä useaan kertaan Suomen Kansallisoopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla sekä Porissa. Kuva: Yksityinen.

– Tuttu ja turvallinen, missä tuon tuostakin törmäsi tuttuihin kaupungilla liikkuessa, Westerlund muistelee.

– Perhe piti minut aktiivisinakin lauluvuosina Suomessa. Oopperatyötä onneksi riitti sekä Suomen Kansallisoopperassa sekä maakuntaoopperoissa. Omistauduin myös laulunopetukselle ja olen ollut säännöllinen vierailija laulututkintolautakunnissa ympäri Espoon ja Helsingin musiikkioppilaitoksia, Westerlund kertoo.

– Kun lapset kasvoivat ja muuttivat kotoa, laulamisenkin jäädessä hiukan vähemmälle, teki mieli kokeilla jotain uutta. Opiskelin Työväen Akatemiassa kirjoittamista ja kirjallisuustiedettä. Oli mielenkiintoista opiskella omia lapsia nuorempien kanssa ja huomata, että kypsemmälläkin iällä oppiminen on innostavaa ja elävöittää arkea. Kirjoittaminen jäi elämääni. Jossain vaiheessa nuoremmat oopperakollegat imaisivat minut kuitenkin takaisin laulamaan. Ääni muuttuu iän myötä. Omalla kohdallani se merkitsee sitä, että ääneni on tekeytynyt tuhdimpaan suuntaan ja sopii nyt esittämään vaikkapa Wagneria, Westerlund kertoo.

– En ole osannut jäädä eläkkeelle ja kollegan kannustuksesta aloin kehittää netin kautta toteutettavaa puhevalmennusta. Oikeanlaisen puhetekniikan opettelu on tärkeä muissakin kuin laulajan ammateissa – sellaisissa joissa pitää puhua pitkiä aikoja. Esimerkiksi toimitusjohtajat, juontajat, opettajat, valmentajat tai ihan kuka vaan meistä tarvitsee toimivaa ääntä, Westerlund listaa ja kertoo itse laulavansa aktiivisesti vielä nytkin huoltaakseen ääntään ja pysyäkseen kärryillä sen haasteista, jotta ymmärtää paremmin valmennettaviansa.

Aivan näillä hetkillä on valmiina neljän viikon verkkokurssi, jossa osallistujalle rakennetaan ohjelma äänenhuoltoon ja puhetekniikkaan ja autetaan rakentamaan rutiini äänenkäyttöön. Huomio on ääniongelmissa, äänenhuollossa ja esiintymistaidoissa, Westerlund kertoo tulevasta.

Korona peruutti Westerlundin kolme konserttia. Yksi näistä olisi ollut Brahms-konsertti Kauniaisten kirkossa. Konsertti järjestetään 15.11., jollei korona jälleen sotke suunnitelmia. Konserttien peruuntuminen ei suinkaan tarkoittanut sitä, että Westerlund olisi jäänyt sohvalle makaamaan. Hän on äänittänyt syksyllä julkaistavan Wagner-levyn Leppävaaran Sellosalissa Fuga-levymerkille. Marraskuussa Westerlund esittää Mamma Luciaa Mascagnin Cavalleria Rusicanassa Porissa.

– Nähtäväksi jää, mitä kaikkea sitä vielä keksii, Westerlund tuumii ja toteaa, että uuteen liukuminen alkuun pelottaa, mutta samalla sitä on valtavan inspiroitunut.

Margit ”Magi” Westerlund, oopperalaulaja, altto

  • musiikin- ja laulunopettajan tutkinnot sekä lauludiplomi Sibelius-Akatemiassa
  • esittänyt urallaan noin 20 eri oopperaroolia sekä lukuisia oratorioita ja kamarimusiikkiesityksiä
  • levyttänyt kaksi soololevyä: Kesäilta – Lauluja Suomesta (Fuga) sekä Med dig, Pohjoismaisia modernisteja (Fuga). Tulossa tänä syksynä kolmas soololevy: Rikhard Wagnerin laulusarja Mathilde Wesendonckin runoihin, Wesendoncklieder
  • kirjoittaa säännöllisen epäsäännöllisesti blogeja, jotka löytyvät Westerlundin nettisivuilta
  • lisätietoja Puheäänen kuntokoulusta www.lavakettu.fi.
  • tutustu tarkemmin Westerlundin uraan ja keikkakalenteriin: www.margitwesterlund.com

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *