| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Livslångt lärande är operasångarens motto

Mycket har hänt i operasångaren Margit Westerlunds liv. Nu är sångaren från Grani aktuell med konsert.

– Om man inte vill bli och stampa på stället lönar det sig att söka sig till nya saker oavsett åldern, säger Westerlund och skrattar.

Det här mottot följer hon även idag. Westerlund ger konserter, spelar in skivor, går regelbundet på röstkontroll och ger sånglektioner. Tack vare internet har Westerlund också gått in för det digitala. Hon bloggar aktivt, ger röstvårdstips på video och den nyaste landvinningen är ett webbaserat gym för rösten.

Karriären som operasångare fick ett uppsving 1985 när hon vann Timo Mustakallio-sångtävlingen på Nyslotts operafestival. Enligt juryn var Westerlund otvetydigt bäst i tävlingen och beskrev hennes röst som personlig, gåtfullt fängslande, vackert klingande och hennes tolkningar som mycket varma. Ett par år tidigare sjöng Westerlund när Grankulla kyrka invigdes.

Margit Westerlunds favoritroll genom tiderna är Kaisa i Leevi Madetojas opera Österbottningar. Hon har framfört den flera gånger på Finlands Nationalopera, på Ilmajoki musikfestspel och i Björneborg. Foto: Privat.

Efter tävlingssegern blev det många framträdanden och behovet att öva sång hemma ökade. Grannarna i höghuset gillade inte riktigt det och det fick paret Westerlund att leta efter en villa. Sitt hem hittade de i Grankulla för 20 år sedan. Familjen utökades med tre barn och Grankulla blev hela familjens hemstad.

– Grankulla är bekant och trygg, jag träffar allt som oftast bekanta när jag rör mig i byn, säger Westerlund.

– Familjen innebar att jag även under mina aktiva år som sångare stannade i Finland. Som tur är fanns det tillräckligt med operajobb på Finlands nationalopera och i provinsoperorna. Jag gick även in för sångundervisning och har regelbundet varit gäst i sångexamensnämnder på musikläroinrättningar runt om i Helsingfors och Esbo.

-När barnen växte och flyttade hemifrån och det blev lite mindre sång fick jag lust att prova på något nytt. Jag studerade skrivande och litteraturvetenskap på Arbetarakademin. Det var intressant att studera med personer yngre än mina barn och märka att lärande även i mognare ålder kan vara entusiasmerande och stimulera vardagen. Skrivandet stannade i mitt liv. Men i något skede lockade yngre operakollegor mig tillbaka till sången. Rösten förändras med åldern. För min del innebär det att min röst har blivit fylligare och passar nu för att sjunga till exempel Wagner, säger Westerlund.

– Jag har inte velat pensionera mig och med en kollegas uppmuntran började jag utveckla webbaserad röstträning. Att lära sig rätt talteknik är viktigt även för andra yrken än bara för sångare. Det är jobb som vd, konferencierer, lärare, tränare eller vem som helst av oss som behöver en fungerande röst, säger Westerlund.

Hon berättar att hon fortfarande sjunger aktivt för att vårda sin röst och hänga med dess utmaningar så hon bättre kan förstå dem hon tränar.

– I dessa dagar har jag färdigställt en webbbkurs på fyra veckor där deltagaren får ett personligt program för röstvård och röstteknik och får hjälp med att hitta en rutin för röstanvändning. Fokus är på röstproblem och röstvård samt konsten att uppträda, säger Westerlund.

Coronaviruset har lett till att Westerlund ställt in tre konserter. En av dem skulle ha varit en Brahms-konsert i Grankulla kyrka. Konserten ordnas nu den 15.11, om inte coronan igen ställer till det. Men trots att konserter ställts in har Westerlund inte blivit en soffpotatis. Hon har i Sellossalen i Alberga spelat in en Wagner-skiva som kommer ut i höst under skivmärket Fuga. I november spelar hon Mamma Lucia i Mascagnis opera Cavalleria Rusticana i Björneborg.

– Vi får se vad allt jag ännu hittar på, säger Westerlund och konstaterar att det alltid är skrämmande med något nytt men att man samtidigt blir oerhört inspirerad av det.

Margit ”Magi” Westerlund, operasångare, röstläge alt

  • Musik- och sånglärarexamen samt sångdiplom från Sibelius-Akademin
  • Har under karriären framträtt i 20 olika operaroller och i ett otal oratorier och kammarmusikframträdanden.
  • Har spelat in två soloskivor: Kesäilta – Lauluja Suomesta (Fuga) och Med dig, nordiska modernister (Fuga). I höst kommer en tredje soloskiva: Rikhard Wagners sångserie till text av Mathilde Wesendonck, Wesendonck-Lieder
  • Hon skriver bloggtexter ibland, de finns på hennes webbsida
  • Ytterligare uppgifter: Gym för rösten (Puheäänen kuntokoulu) www.lavakettu.fi.
  • Bekanta dig närmare med Westerlunds karriär och konsertkalender: www.margitwesterlund.com

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *