| KAUPUNKI - STADEN

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunkiradan, mutta päätti kustannuskatosta

Kauniaisten kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana kaupunkirata-sopimuksen, mutta päätti kustannuskatosta, jonka mukaan kaupunki maksaa enintään 27,5 miljonaa euroa hankkeesta.

Valtuusto päätti asiasta kahden tunnin käsittelyn jälkeen ja Juha Pesosen (Vihr.) esitys meni yksimielisesti läpi.

Esityksen mukaan valtuusto hyväksyi kaupunkirata-sopimuksen tietyin ehdoin, eli että Kauniaisten ei tarvitse osallistua kattohinnan 27,5 milj. euroa ylittäviltä osin ja edellytyksellä, että muut sopimuksen osapuolet hyväksyvät sopimuksen ja edellä mainitun Kauniaisten vaatimuksen. Muut osapuolet ovat Espoo ja Väylävirasto.

Kaupunginhallitus kokoontui viime viikolla ylimääräiseen kokoukseen ja esitti silloin kaupunkirata-sopimuksen hyväksymistä tietyin ehdoin. Silloin hallitus päätti parin tunnin keskustelun ja äänestyksen jälkeen esittää, että kaupunki osallistuu suunnittelukustannuksiin, mutta että sen jälkeen tarvittaisiin vielä uusi päätös kaupungin maksuosuudesta ennen radan rakentamista.

Investointi oli kaupunginhallituksen mukaan kallis, mutta Väylävirasto ilmoitti kokouksen jälkeen, että hanke on vaarassa kaatua, jos kaupunginhallituksen esitys menisi läpi. Kyseessä on investointi, joka vastaa 3 vuoden investointeja Kauniaisissa ja sen takia tämä on ollut vaikea kysymys valtuutetuille – monien mielestä vaikein kysymys ikinä.

– Voi olla kohtalonkysymys kaupungillemme, jos emme tarkkaan tiedä mitkä ne taloudelliset seuraukset tulevat olemaan, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) totesi valtuuston kokouksessa.

Valtuutetut eivät loppujen lopuksi maanantaina olleet valmiit kaatamaan hanketta. Yksi tärkeä tekijä vaakakupissa, viikonlopun aikana Väylävirastolta uusien lisätietojen saamisen lisäksi, oli yhteistyö Espoon kanssa, jota ei haluttu vaarantaa.

Kaupunkirata-hanke tuo kaksi lisäraidetta Leppävaarasta Kauklahteen. Rakentaminen tapahtuisi usean vuoden aikana ja radan on tarkoitus valmistua 2028 mennessä. Kaupunki saa projektin myötä mm. uuden rautatiesillan ja alituksen Tunnelitielle, joka olisi sekä esteettisesti, että toiminnallisesti nykyistä parempi, uudet liityntäpysäköintilaitokset, kaksi uudelleenrakennettua alikäytävää ja mm. melusuojauksen lähes koko Kauniaisten osuudelle.

Lisäksi Kauniaisten kaupunki toteuttaa erillishankkeena yhdessä Espoon kaupungin kanssa radan läheisyyteen pyöräilyn laatukäytävän, jonka hinta Kauniaisille on n. 2,5 miljoonaa euroa ratainvestoinnin lisäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *